Een eerste date is altijd spannend. Wat moet je aan? Wat zullen jullie gaan doen? Wat als het gesprek dood loopt? Er gaan honderden gedachten door je hoofd en dan moet de date nog beginnen. Een eerste date blijft altijd spannend, of we nu 15 of 35 zijn. Maar dankzij onderzoekers weet je een beetje waar je het het beste over kunt hebben en wat je beter kunt vermijden.

onderzoek perfecte date FEM FEM

Praat over reizen

Psycholoog Richard Wiseman beveelt het aan om tijdens je date het onderwerp ‘films’ te vermijden. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat slechts 9% van de personen die tijdens de eerste date over films praatten, een vervolgdate wilden. Een beter onderwerp om over te praten is reizen. Wiseman zegt dat dit komt omdat gesprekken over films vaak argumenterend worden en hierdoor misschien irritaties kunnen ontstaan. Uit onderzoek blijkt dat koppels die over hun favoriete bestemmingen en droomvakanties praten eerder een tweede date willen dan mensen die over het onderwerp films praten.

Wees niet bang voor controversiële gesprekken

Je kunt natuurlijk de hele avond over koetjes en kalfjes praten, maar dan leer je je date nooit echt kennen. Wees niet bang om een controversieel onderwerp aan te snijden. Dan Ariely, professor aan Duke University, stelt dat meer controversiële gesprekken zorgen voor een meer tevreden date en een date waar de personen elkaar beter leerden kennen. Hij heeft een onderzoek uitgevoerd, waarbij personen elkaar vragen moesten stellen zoals ‘Heb je ooit iemands hart gebroken?’ in plaats van de standaard praatjes over het weer. Deze aanpak lijkt misschien wat agressief, maar het blijkt dat personen hierdoor wel meer tevreden zijn over de gesprekken die er ontstaan.

Vind de balans in het maken van oogcontact

Oogcontact is belangrijk tijdens een gesprek. Je wilt zelfverzekerd en geïnteresseerd overkomen, maar teveel oogcontact kan al snel een beetje creepy worden. Wanneer je te lang oogcontact maakt, komt dit over als erg dominant en dit blijkt averechts te werken tijdens een eerste date. Je moet de juiste balans vinden. Houd ongeveer 7 tot 10 seconden oogcontact vast en kijk dan even weg naar een raam of een andere tafel.

Laat de ex achterwege

Dit advies heb je waarschijnlijk al vaker gekregen, maar uit onderzoek is gebleken dat dit inderdaad een groot effect heeft op een eerste date. Wanneer je date over een ex begint, of jijzelf, komt dit voor de ander over als desinteresse in jou. Ook al is het niet echt iets serieus, over je ex beginnen is nooit een goed idee. En wanneer je merkt dat je dit toch niet kunt laten, moet je jezelf afvragen of je klaar bent om alweer te gaan daten.

Laat het los

Een eerste date brengt zenuwen met zich mee, dit is heel normaal. Maar ga nu niet van te voren allemaal vragen bedenken die je zou kunnen stellen. Wanneer je dit doet, wordt het gesprek al snel ‘gemaakt’ en kun jij niet je echte jij laten zien. Uit onderzoek is gebleken dat gesprekken van geslaagde eerste dates veelal bestonden uit levendige verhalen in plaats van directe vragen die werden gesteld. Wanneer het klikt, merk je dit vanzelf en dan heb je ook vanzelf iets om over te praten.

Natuurlijk ziet een perfecte date er voor iedereen anders uit en ligt het er heel erg aan of het klikt tussen jullie. Maar een beetje hulp van de experts is altijd fijn. Weet je niet wat jullie kunnen gaan doen? Kijk dan eens naar deze 7 unieke dates om van jullie bucketlist af te vinken of vind iets via Ticketveiling kortingscode. Beviel de eerste date en wil je meer daten? Dit is hoe je dat doet.