Misschien staan kinderen dan niet op je wishlist, een kans om plantenmoeder te worden sla je waarschijnlijk niet af! In plaats van een volgroeide plant te kopen, kun je namelijk zelf ook de leukste planten kweken. De pitten en zaden uit je groente en fruit die je normaal zonder nadenken weggooit, kun je namelijk laten ontkiemen en planten! Helaas hoef je vruchten aan de planten voorlopig niet te verwachten (dit kan 5-7 jaar duren), maar deze planten zijn al leuk genoeg van zichzelf!

avocadoplant fem fem

Avocadoplant

De pit van een avocado is niet te missen. Hoewel je hem meestal weggooit en baalt dat het de inhoud van de heerlijke vruchtgroente inneemt, zul je niet meer balen wanneer je ziet tot wat voor leuke plant het uitgroeit! Maak de pit goed schoon en verwijder het bruine laagje. Steek vervolgens drie kleine satéprikkers in de pit en laat de pit balanceren in een glaasje water totdat er een wortel begint de groeien en de plant ontkiemt. Als de plant wat blaadjes begint te groeien kun je de plant vervolgens verpotten. Met al die avocado toast die we eten, hebben we binnen no-time zo’n hele tafel vol planten!

@reenasplants | instagram
@reenasplants | instagram

Citroenplant

Die vervelende pitjes die altijd vallen wanneer je een citroen uitknijpt? Verzamel ze! Door ze op een vochtig keukenpapier in een ziplock bag te doen ontkiemen ze een stuk makkelijker. Zodra de pitjes ontkiemt zijn kun je ze in leuk potje met aarde overzetten en de plant zien (op)groeien! Je hebt hier dus geeneens groene vingers voor nodig: zo makkelijk is het! Dit werkt hetzelfde voor andere citrusvruchten, zoals een sinaasappel of limoen.

@picanagono | instagram
@picanagono | instagram

Mangoplant

Het kweken van deze plant baby kost iets meer werk, maar dan heb je ook wat! De ‘pit’ die je in de mango vind is namelijk helemaal geen pit, maar slechts het omhulsel. Door deze open te breken vind je een bruinachtige pit in de vorm van een tuinboon. Haal het bruine laagje er af en stop de pit ook hier in een ziplock bag gewikkeld in vochtig keukenpapier. Wanneer de plant is ontkiemt kun je hem in de aarde planten.

ananas planten fem fem
@anitaboyce | instagram

Ananasplant

Ook deze ananas plant is heel makkelijk zelf te kweken! Snij de bovenkant van de ananas (de kant met de bladeren) en pluk er de onderste bladeren vanaf. Stop de bladeren in de potgrond, geef hem voldoende water et violà: je eigen gekweekte ananasplant!

Lees ook: 3 redenen waarom je nú een aloe vera plant in huis moet halen