De laatste jaren zijn avocado’s immens populair geworden, overal zie je ze terugkomen. Een lekker avocadotoast of een quacamole om je nacho’s in te dippen, de groente is ook nog eens ontzettend veelzijdig. Zit de avocado ook in jouw dagelijkse voeding? Dit is hoe gezond een avocado écht is.

avocado FEM FEM
@unsplash

Trend

De avocado-hype, het houdt maar niet op. In afgelopen jaren werden er al veel avocado’s naar ons kleine landje vervoerd, maar vorig jaar was daar dan de piek, maar liefst 415 miljoen kilo! In Nederland wordt er jaarlijks per persoon 2,2 kilo avocado’s gegeten. Zit jij onder of boven het gemiddelde? Gelukkig zijn avocado’s niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens heel gezond.

Vet

Misschien heb je wel eens gehoord dat een avocado veel vet bevat, dat klopt! Wel zijn dit heel veel gezonde vetten. De groente bestaat namelijk uit juist de goede, onverzadigde vetten. Deze bestaan weer uit stofjes die ervoor zorgen dat ons lichaam vitaminen en mineralen op kunnen nemen uit andere voedingsstoffen. Vetten zijn dus eigenlijk de bouwstenen van ons lichaam én zijn ontzettend goed voor de ontwikkeling van onze hersenen. Maar een avocado bevat niet alleen maar vet, ook is deze rijk aan vezels, eiwitten en mineralen. Zo blijft onze suikerspiegel stabiel, we blijven hierdoor langer vol en krijgen veel energie.

Toekomst

Ook is deze populaire groente heel goed om te eten als je je lichaam zo gezond mogelijk wil houden, vooral voor in de toekomst. Door het eten van avocadotoast kun je namelijk je cholesterolgehalte omlaag brengen. Maar niet alleen dat, ook is het groene ding heel goed voor je gewrichten, dit komt door de vetzuren die je binnenkrijgt. Ook beschermen avocado’s je zenuwstelsel en je immuunsysteem.

Niet te veel

Ondanks al deze gezondheidsvoordelen, moeten we niet overdrijven. Oké, een avocado is dan wel heel gezond, maar bevat ook veel calorieën. Dit komt door de grote hoeveelheid vet in een avocado, wel 9kcal per gram. Als je dus een avocado eet, krijg je al gauw 250 calorieën binnen en 21 gram vet. We kunnen dus helaas niet al onze broodjes met de groente beleggen. Er wordt aangeraden om een halve per dag te eten. Naast het feit dat de avocado een dikmakertje wordt als je er te veel van eet, is het ook goed om te kijken naar het milieu. Avocado’s moeten namelijk geïmporteerd worden uit andere landen, wat veel milieubelasting oplevert. Ondanks dat kun jij toch blijven genieten van jouw avocado’s, als je er maar bewust mee bezig bent.

Lees ook: zo maak jij de heerlijke avocadotoast van Kylie Jenner!