Wat als je samen bent met iemand en ineens krijg je gevoelens voor iemand anders? Velen zullen zeggen dat je het moet uitmaken met je partner omdat je liefde niet sterk genoeg is. Maar wat als je met beide mensen een relatie aangaat? Zo’n relatie noemen ze polyamorie. Denk jij dat zo’n relatie werkt of komt er teveel jaloezie bij kijken?

polyamerie FEM FEM

Dit is polyamorie

Polyamorie, de letterlijke vertaling van ‘meervoudige liefde,’ betekend dat je met meerdere mensen tegelijk een relatie aangaat. Mensen in deze soort relaties worden ook wel polyamoreus genoemd: ze houden van meerdere mensen tegelijk. Belangrijk in een polyamoreuze relatie is om goed te blijven communiceren en elkaar altijd met respect en liefde te behandelen. Zo hebben alle partijen in deze relatie een goede vertrouwensband met elkaar, iets wat in elke relatie noodzakelijk is.

Een stabiele polyamoreuze relatie

Hoe begin je zo’n relatie en hoe zorg je dat de relatie niet uitgaat? Er komt meer kijken bij polyamorie dan het vinden van je partners. Vertrouwen en respect staan boven aan het lijstje van elk toegewijd polyamoreus persoon. Begin je een polyamoreuze relatie? Verwacht dan dat je heel veel gaat praten. Zo versterk je de band met je partners en hou je iedereen up-to-date over je (liefdes)leven.

Het enige wat zeker is over een polyamoreuze relatie is dat geen enkele relatie hetzelfde is. Sommige partners vinden het niet kunnen dat hun poly partner het bed deelt met iemand anders. Anderen vinden het geweldig en gunnen hun partner al het plezier wat hun kant op komt. Geen een van de twee benaderingen zijn fout, bij polyamorie draait alles om het vinden van de juiste balans voor jou.

Ook de relatie van jezelf word in een polyamoreuze relatie op de proef gesteld. Hoeveel zelfvertrouwen heb je? Hoe jaloers ben je? Wanneer je een polyamoreuze relatie begint kan je die vragen zo snel mogelijk voor jezelf beantwoorden. Ben je dus snel jaloers of ben je niet snel tevreden over jezelf? Dan zijn dit soort relaties misschien niet voor je weggelegd.

Is polyamorie het antwoord op relaties van nu?

Als we kijken naar relaties anno 2020 is de datingwereld net een jungle. Het is verwarrend, benauwd en er word niet genoeg gecommuniceerd. We kijken vaak naar wat het oog wil maar niet naar wat het hart nodig heeft. Eigenlijk word het pas verwarrend als je niet correct communiceert naar je partner, of scharrel of twarrel wat je nou precies wilt. Iets wat bij polyamorie juist heel belangrijk is.

Voor sommige mensen kan het heel bevrijdend zijn om een polyamoreuze relatie aan te gaan. Waarom? Je neemt de druk af van een monogame relatie waarin het voor sommige al een probleem is om naar iemand anders te kijken. Je vertrouwt elkaar een hele hoop in een polyamoreuze relatie maar gunt elkaar ook nieuwe verbintenissen.

De liefde in polyamorie lijkt complex maar is eigenlijk heel helder. Wat in een monogame relatie gezien word als vreemdgaan is in een polyamoreuze relatie een kans om een nieuw iemand te ontmoeten. Ook is het noodzakelijk om je eigen draai aan de term polyamorie te geven. De een woont met een partner maar nodigt zijn of haar nieuwe vlam uit en de ander woont alleen en ontvangt daar de relaties. Iedereen doet polyamorie op zijn eigen manier wat eigenlijk ook best logisch is: ieder mens is uniek.