Praat jij altijd tegen jezelf? En word je daardoor nogal eens vreemd aangekeken? Nou, wees gerust.. Want vanaf nu weet je dat het alleen maar met intelligentie te maken heeft. In jezelf praten is niet gekkig, maar juist heel slim. En wel hierom..

Schermafbeelding 2018-12-03 om 12.09.57

Het activeren van de hersenen

Psychologen Daniel Swigley en Gary Lupya hebben onderzoek gedaan naar het praten tegen onszelf en hieruit blijkt dat je hersenen effectiever werken als je dingen hardop tegen jezelf uitspreekt. Als je naar iets op zoek bent, zou het helpen om de naam van het voorwerp hardop uit te spreken. Op die manier activeer je namelijk de visuele eigenschappen van je hersenen, die je vervolgens helpen het te vinden.

Weten wat je wil

Ga maar na: als je tegen jezelf praat, moet je wel iets hebben om over te praten. En dat ook formuleren. Wanneer je dat doet, ben je eigenlijk aan het brainstormen met jezelf. Door het hardop uit te spreken, maak je je doelen kenbaar en concreet. En raak je ook meer gemotiveerd en overtuigd deze te halen.

Beter problemen oplossen

Als je tegen jezelf praat, denk je eraan, formuleer je ze en wie weet zie je het ook voor je. Dit alles maakt dat je een probleem makkelijker oplost. Niet voor niets stond Einstein ook bekend vanwege het feit dat hij zo lekker met zichzelf kletste. Meer bewijs is er niet nodig, wel?

Gewoon intelligenter

Voor een onderzoek, gepubliseerd in het tijdschrift Experimental Psychology, werd aan 20 mensen gevraagd een item in de supermarkt te vinden. De ene helft van de groep deed dat in alle stilte, de andere helft moest het item hardop noemen tijdens het zoeken. Je begrijpt: die helft vond het item eerder.

Lees ook: hoe bingewatchen je slimmer maakt