Ken je dat gevoel dat je net op kantoor bent aangekomen en je gelijk al trek krijgt? Om 10:00 ’s ochtends zit jij al aan je eerste snack en zo kan het wel doorgaan tot de lunch. ‘Honger van een kantoorbaan’ noemen wij het. We hebben voor jullie uitgezocht hoe dit eigenlijk kan…

Mentaal hard werken

Vaak denken we dat mentaal hard werken minder belastend is voor je lichaam dan fysiek hard werken. Dit klinkt ook best logisch, right? Maar fysiek hard werken is even belastend als mentaal hard werken. Lichamelijke activiteiten wekken de eetlust op omdat elke spier die beweegt energie nodig heeft. Wanneer je fysiek werk doet verbruikt je lichaam energie als jij beweegt. Maar tijdens je kantoorbaan ben je mentaal hard aan het werk. Je werkt gefocust en wil je blijven concentreren. Dit kost ook ontzettend veel energie daarnaast zijn je hersens je hongerigste orgaan. Het is dus niet gek dat je van mentaal hard werken trek krijgt.

Energieverbruik door cijfertaken?

Ze.nl omschreef het volgende: ‘In een onderzoek door de Universiteit van Northumbria hadden deelnemers die woord- of cijfertaken moesten voltooien een scherpere daling van de bloedglucosespiegel, een teken van energieverbruik, dan degenen die een toetsdruktaak moesten voltooien. De onderzoekers concludeerden dat een periode van intensieve cognitieve verwerking mogelijk verband houdt met een verhoogd energieverbruik.’

Dus omdat jij je net iets meer concentreert of erg goed aan het focussen bent heb je snel trek en dit is niet erg! We noemen het ook wel ‘mentale honger’ en deze moet je gewoon lekker respecteren.

We geven wel als tip mee om opzoek te gaan naar gezonde snacks voor mee naar werk. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere appel, crackers, rijstwafels of bijvoorbeeld een muesli reep. Er zijn duizenden mogelijkheden maar zorg ervoor dat je niet de hele dag aan ongezonde snacks zit.

Lees ook: gezonde snacks die je dieet niet verpesten