De relatie met je moeder kan complex zijn, niemand kan de plaats innemen van je mams. Sommige mensen zijn heel close met hun moeder en sommige mensen spreken hun moeder alleen wanneer het moet. Zolang jullie beide oké zijn met hoe het gaat is er niks aan de hand. Verlang je naar je moeder? Of merk je dat je moeder meer verlangt naar jou? Dan is het tijd voor verandering. Ups en downs zijn normaal, maar zijn er een lange tijd spanningen of struikelblokken? Dan schrijf ik dit speciaal voor jou.

relatie moeder FEM FEM

1. Verplaats je in haar schoenen

Vaak vergeet ik dat mijn moeder een leven had voordat ze mij kreeg en dat ze zelf ook een aantal dingen heeft meegemaakt. Omdat ik daar natuurlijk niet bij was is het moeilijker om mij in haar schoenen te verplaatsen. Soms zijn we als ‘kind’ veel met onszelf bezig, we denken (vaak onbewust) dat onze ouders er zijn voor ons. Probeer inlevingsvermogen te tonen waneer jullie aan het praten zijn over problemen. Probeer ook altijd een compromis te sluiten zodat jullie je allebei gehoord voelen.

2. Wees allebei eens met het feit dat jullie van mening verschillen

Jullie zijn allebei opgegroeid in een andere tijd met andere normen en waarden. Over onderwerpen zoals politiek, het ouderschap of je carrière keuzes gaan jullie het waarschijnlijk nooit eens zijn. Moeders voelen zich vaak afgewezen wanneer haar kind keuzes maakt die de moeder nooit zou maken. Het kind denkt vaak dat hun moeder hun niet accepteert en worden daar op hun beurt weer boos over.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken moeten jullie beide realiseren dat het geen probleem is om niet met elkaar eens te zijn. Sterker nog, het is gezond om het soms niet met elkaar eens te zijn. Het is een teken dat jij als kind je eigen meningen hebt gevormd en daar mag je best trots op zijn.

3. Breng het verleden niet onnodig naar boven

Ook al heb je de beste band met je moeder, er zal altijd een probleem zijn waar jullie in het verleden niet goed (of teveel) mee hebben gedeald. Het resultaat is dat het probleem in elke ruzie terugkomt. De enige oplossing is het loslaten en verder met gaan met zaken die nu belangrijk zijn.

4. Zet zelf de eerste stap

Deze tip geldt niet alleen voor de relatie met je moeder maar voor iedereen: zet de eerste stap. Wacht niet tot andere mensen de eerste stap gaan zetten, als je dit wel doen heb je kans dat de relatie vastloopt. Denk na over hoe je de relatie kan veranderen en hoe jij je voelt.

5. Hou het tussen jullie twee

Het is logisch om je vader in de ruzie te betrekken omdat je denkt dat je moeder niet naar je luistert. Je moeder betrekt op haar beurt misschien je broer of zus in het conflict omdat ze denkt dat jij misschien wel naar hun luistert. Allebei met de beste bedoelingen en allebei niet heel goed voor jullie relatie. Waarom? De enige persoon die ‘dezelfde’ emoties ervaart in een ruzie is je moeder.

6. Vergeef haar (en jezelf)

Vergeving heeft niet zoveel te maken met je moeder, meer met jou. Het is anders dan de ruzie bijleggen waar jullie beide voor nodig zijn, soms is dit niet eens haalbaar. Vergeef jij je moeder? Dan betekent het niet dat je wat er is gebeurt oké vindt. Vergeving is voor jezelf. Hiermee bedoel ik simpel dat je negatieve emoties loslaat en focust op de positieve dingen, zover dit kan.

7. Wees duidelijk over de communicatie

Wanneer je moeder je belt op het moment dat je er geen zin in hebt kan je twee dingen doen: 1. je snauwt je moeder af en laat haar weten dat jullie in 2019 ook gewoon kunnen WhatsAppen. 2. je neemt de telefoon op en laat haar na het gesprek weten wanneer je het beste beschikbaar bent voor een lang telefoongesprek. Je vertelt haar dat ze je ook kan appen als een telefoongesprek op dat moment niet haalbaar is. Je moeder zal je eerlijkheid echt op prijs stellen.

8. Geef je grenzen aan

Je grenzen aangeven is zo belangrijk. Zelfs als de relatie ongezond voor jullie beiden is geven veel kinderen aan dat ze spijt hebben van het feit dat ze de relatie zo achter hebben gelaten. De band tussen jou en je moeder blijft 9 van de 10 keer ijzersterk. Gelukkig zijn er manieren om het tij te keren tussen jullie twee, een van de makkelijkste manieren daarvoor is het aangeven van je grenzen.

Je kan aangeven wat je grenzen zijn door middel van een gesprek of door anders te handelen dan voorheen. Zorg dat je wel het  duidelijk aangeeft. Je moeder kan een goede start zijn om bij andere mensen ook je grenzen aan te geven zoals je partner of een collega.

Is jullie relatie klaar voor wat meer plezier en ontspanning? Deze stedentrips zijn het leukst te bezoeken met je mams!