Liefde op het eerste gezicht, waarheid of niet? Het is vrij bekend dat je vanaf moment 1 helemaal ondersteboven van iemand kan zijn, maar hoe vaak word je dan ook écht verliefd op deze persoon? Sterker nog: hoe vaak word je nu echt verliefd op iemand in je leven? Wij zochten het voor je uit.

jezzie en kaj FEM FEM

1, 2, 3

Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld zo’n 3 keer écht verliefd worden op een persoon. Het gaat hier dan ook niet om zo maar een simpele verliefdheid. Het onderzoek laat namelijk ook weten dat het bij verliefdheid gaat om drie verschillende soorten verliefdheden. En ja, bij elk type hoort weer een ander soort relatie.

Your first love

Waarschijnlijk is dit je eerste echte liefde uit je jeugd. Deze is waarschijnlijk ook de meest heftige. Logisch, het is de eerste keer en dus vind je het fantastisch. Alles is goed, al was het maar omdat je geen enkel referentiemateriaal hebt. Klinkt leuk, maar dergelijke relaties zijn zelden voor eeuwig. Uiteindelijk leer je elkaar beter kennen en donder je zo van de roze wolk af. Je wordt ouder en krijgt andere interesses, en dus lopen deze relaties altijd uit op niets. Maar, je eerste liefde vergeet je nooit en zal altijd een plekje in je hart blijven houden.

Je tweede liefde: nét niet

Dit is de vorm van verliefdheid die je eigenlijk zou moeten weigeren. Met liefde heeft het waarschijnlijk weinig te maken en dient het meer als een invulling. Je bent al een tijdje alleen, weet even niet wat je wilt doen in je leven en je hebt erg veel behoefte aan aandacht. De relatie die hier uit volgt is zelden stabiel en in veel gevallen heb je al snel het idee dat het niet werkt, maar van laten gaan is ook geen sprake. Lastig, maar ook dit is een leermoment. Uiteindelijk zorgen dit soort ervaringen ervoor dat je betere keuzes kunt maken omdat je zo ontdekt wat wel en wat niet bij je past.

The real thing

Je bent waarschijnlijk weer een stukkie ouder en klaar voor je volwassen leventje. De liefde die je nu tegen het lijf loopt is waarschijnlijk de ware. Het klikt en waarschijnlijk heb je dat niet direct door. Dit soort relaties ontwikkelen zich geleidelijk aan zodat er een stabiele basis ontstaat. Heb je die gevonden, dan zie je waarom je vorige relaties eigenlijk tot mislukken gedoemd waren en je nu die ervaringen juist kunt gebruiken om die diepere connectie te maken. Dit is het type verliefdheid wat stabiliteit biedt en je uiteindelijk in staat stelt om samen een toekomst op te bouwen.

Lees ook: Hoe erg verandert je leven als je de ware hebt ontmoet?