We hebben allemaal wel een paar schoenen waar we geen afscheid van kunnen nemen. Het maakt niet uit hoe lang je ze al hebt, hoe duur ze waren of hoe ze eruit zien: ze zitten gewoon zo lekker dat geen vervanger goed genoeg is. We get it! Daarom hebben wij voor jou een tip om je golden oldies iets meer toonbaar te maken: geef ze eens een goede wasbeurt! We’ll tell you how!

@SelectOutfit Twitter
@SelectOutfit Twitter

Schoenen in de wasmachine

Soms zijn het oude schoenen die je niet kwijt wil, soms gloednieuwe schoenen die een avondje stappen niet hebben overleefd. Hoe dan ook, ze verdienen allemaal een flinke wasbeurt. Vooral de geliefde witte sneakers worden vaak slachtoffer van vlekken die er moeilijk uit te halen zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om schoenen schoon te maken én schoon te houden. Voor de meest hardnekkige vlekken is de wasmachine jouw beste vriend. Let wel op dat je niet zomaar al je schoenen blind in de trommel gooit! Niet alle stoffen en materialen zijn namelijk geschikt voor de wasmachine. Maar welke schoenen mogen dan wel en hoe werkt het? Schoenen wassen in de wasmachine doe je zo:

1. Haal de veters uit je schoenen

Voordat je je schoenen in de wasmachine stopt, is het belangrijk om je veters eruit te halen. Als je ze erin laat zitten, worden ze namelijk niet helemaal schoon. Ook kunnen witte veters verkleuren wanneer de rest van de schoen een kleurtje heeft. Was deze dus nooit samen! Heb je gekleurde veters, doe ze dan bij de gekleurde was. Witte veters doe je dan natuurlijk bij de witte was. Doe de veters nooit los in de wasmachine! Ze kunnen namelijk vast komen te zitten…

2. Was je schoenen voor

Het is handig om je schoenen even met de hand te wassen voordat je ze in de wasmachine gooit. Zo haal je het meeste vuil er alvast van af en zullen de schoenen er uiteindelijk nog frisser uitzien. Maak met een tandenborstel ronddraaiende bewegingen, maar be gentle! Je wil je schoenen niet beschadigen!

3. In de wasmachine

Je kan schoenen op verschillende manieren in de wasmachine wassen. De meest bekende manier is om je schoenen in een kussensloop of een speciaal bedoeld zakje hiervoor te stoppen. Wanneer je ze vervolgens in de wasmachine stopt, doe er dan twee à drie handdoeken bij zodat de schoenen de wasmachine niet kunnen beschadigen. Kies voor een vloeibaar wasmiddel, waspoeder kan namelijk vast blijven zitten. Wil je nare geurtjes uit je schoenen verwijderen? Doe dan een scheutje natuurazijn in het wasverzachterbakje. Let wel goed op dat dit geen schoonmaakazijn is! Dat kan namelijk de rubberen zool van je schoenen aantasten. Tot slot moet je wasmachine op een fijn programma laten draaien, dat niet warmer is dan 40 graden. Zorg ervoor dat het centrifugeren zo laag mogelijk staat.

4. Laten drogen

Hoe verleidelijk het ook is, stop je schoenen nooit in de droger! Wanneer je ze in de droger stopt, raakt de lijmlaag los en kunnen je favoriete schoenen uit elkaar vallen. Laat je schoenen dus op een natuurlijke manier drogen. Hang je schoenen aan een waslijn of zet ze bij een kachel. Je moet even geduld hebben maar zodra ze droog zijn, kan je er dan ook weer volop van genieten!

@Justtrendygirls
@Justtrendygirls

Kan jij wel wat hulp in het huishouden gebruiken? Check dan deze 5 lifehacks!