Een break-up: het kan voelen als een écht gebroken hart en het is dan (meestal) voor beide partijen een moeilijke periode. Het kan dan heel verleidelijk zijn om direct aan een nieuw avontuur te beginnen. Maar dat blijkt niet helemaal verstandig te zijn, er zijn namelijk een aantal redenen waarom je na een break-up even single moet blijven.

 single blijven na relatiebreuk
Bron: Emily in Paris

Van de één naar de ander

Het kan heel verleidelijk zijn om na een relatiebreuk, zo snel mogelijk in een andere relatie te stappen. Waarom? De meesten zijn zich daar niet helemaal bewust van, maar het kan zomaar een rebound zijn. Een afleiding dus, voor de pijn die je nog hebt van de breuk. Anderen stappen snel in een relatie na een break-up, omdat ze niet alleen kunnen zijn. Best logisch, misschien hebben jij en je partner wel jaren gehad en dan ben je nu ineens alleen. Voor veel mensen kan dat als heel eenzaam ervaren worden en stappen daarom weer snel in een relatie, om die eenzaamheid te vullen.

Echter, dat is geen goed idee om zo snel na een breuk een nieuwe relatie ingaan. Allereerst gebruik je eigenlijk je nieuwe partner als afleiding, wat niet geheel eerlijk is tegenover hem of haar. Maar verder is het stappen in een nieuwe relatie, kort na een breuk, ook niet goed en eerlijk tegenover jezelf.

Geen tijd

Wat bedoelen we met ‘geen tijd’? Stap je zó snel in een nieuwe relatie, dan heb je geen tijd om alle verschillende emoties te voelen. Je geeft het geen ruimte omdat je zo snel aan een nieuwe relatie begint en dit kan dan later een last worden in de nieuwe relatie. Daarnaast heb je ook geen tijd om de vorige relatie tussen jou en je partner te analyseren.

Na een breuk, komt de fase dat jij terug denkt aan de relatie en deze analyseert. Waar ging het fout? Wat neem ik mee in de volgende relatie en wat neem ik niet mee? Wat tolereer ik de volgende keer wel en niet? Al die vragen moet jij jezelf stellen, voordat je een nieuwe relatie instapt. Je komt anders geen meter voorruit. Maarre, je gaat juist achterruit en dan zullen dingen in de nieuwe relatie zich herhalen, die je eerder in de vorige relatie hebt meegemaakt. Geniet lekker van je vrijgezellenperiode, en laat het in ieder geval toe. Zet jezelf niet meteen weer op de markt, maar laat eerst alle emoties en gedachtes toe. Een relatiebreuk is niet makkelijk, doe dus ook niet alsof dat wel zo is!