Relaties kunnen stressvol zijn, dat weten we allemaal. Maar of ze ook de reden zijn dat je eerder doodgaat? Volgens Emma Morano van 116 wel! Emma is in 2017 helaas overleden maar heeft ons genoeg adviezen gegeven om op te volgen. Emma stond erop dat de  beste tip die ze kon geven single blijven is. Na een ongelukkig huwelijk in 1938 en de dood van haar baby wees ze alle mannen, met wie ze misschien een toekomst op kon bouwen, af. Maar klopt het ook daadwerkelijk wat Emma zegt? Dat je als single meer kans hebt op een langer leven? Wij zochten het voor je uit.

single zijn onderzoek FEM FEM

De voordelen van het vrijgezellenleven

Ja, er zijn voordelen, een hele hoop om precies te zijn. Het eerste voordeel waar jij je misschien ook in kan herkennen is het feit dat singles een veel sterker sociaal netwerk hebben. Onderzoekers ontdekte dat singles niet alleen veel vaker contact hebben met hun sociale netwerken maar dat ze vaker hulp krijgen vanuit hun sociale contacten en ook vaker hulp geven aan hun getrouwde vrienden. Je vrienden zijn sowieso ontzettend belangrijk – je vriendschappen spelen een grote rol als je lang en gelukkig wilt leven. Uit onderzoek van de Framingham Heart Study blijkt dat mensen die vaak contact hebben met 10 of meer vrienden of kennissen, veel gelukkiger zijn dan mensen die amper contact hebben met andere.

Voordelen voor je carrière

Ook voor je carrière kan het voordelig zijn om solo door het leven te gaan. Zonder een partner kan je vaker de carrièrekeuzes maken die je wilt zonder dat je rekening met iemand hoeft te houden. Je kan meer gaan werken, reizen voor je werk of zelfs verhuizen voor die ene functie die je heel graag wilt. Win win!

Financiële voordelen

Ook je portemonnee vind het leuker als je single bent. Je bent bewuster van je abonnementen en je uitgaves omdat jij er de controle over hebt. Je kunt op je eigen manier sparen en besparen omdat jij de enige bent die je geld beheert. Koken voor één persoon is op lange termijn wel duurder maar als je kookt voor twee dagen haal jij je voordeel er weer uit. Je hoeft geen verantwoordelijk af te leggen aan een partner wat ook voor minder stress zorgt.

Kortom, genoeg voordelen toch. Blijkt Emma toch nog een beetje gelijk te hebben gehad. Maar mocht je nou ontiegelijk gelukkig zijn in de liefde, dan schijnt champagne ook heel goed te werken.