sojasaus door je brownies

Baktip: doe eens sojasaus door je brownies

Food & Drinks21 mrt 2022, 15:15 doorPaz Ruijter
Hier is een tip voor onze echte bak fanaten, en dan vooral voor de brownie lovers. Sojasaus door je brownie mix inplaats van zout? Ja je leest het goed! Dit zou namelijk zorgen voor een diepere en heerlijke smaak die je met alleen zout niet kunt krijgen... YUM
62e05871b9bfc0b0ad9167ac241a3bd1 300x297
pinterest.nl

Sojasaus in je brownie mix?!

Je zal wel denken 'huh sojasaus in m'n brownie mix?' Ja! Het is geen grapje. En eerlijk is eerlijk het is eigenlijk nog best handig ook. Stel je gaat spontaan brownies bakken maar je hebt geen zout in huis of bent het vergeten in de supermarkt te halen, kan je sojasaus altijd als alternatief gebruiken, mega handig dus. Ook belooft sojasaus een diepere smaak te geven die een heerlijke toevoeging geeft, en met alleen zout kun je die smaak niet krijgen.

Hoe gebruik je de sojasaus?

Als algemene regel voor zoete recepten geldt dat 1 theelepel zout vervangen kan worden door 2 theelepels sojasaus zonder dat het eindproduct daaronder lijdt. En maak je geen zorgen: je baksels zullen niet naar sojasaus smaken, maar ze zullen een onbegrijpelijke smaak hebben wat het heel interessant maakt.
Je kan met de sojasaus experimenteren bij verschillende baksels, en het blijkt bij veel goed aan te slaan. Vooral bij baksels waar chocola in zit. Denk dan aan bijvoorbeeld chocoladetaart, truffels, en zelfs chocolate chip cookies.

Waarom voegen we niet vaker sojasaus toe aan desserts?

Wij vroegen ons af waarom we niet vaker sojasaus toevoegen aan desserts. Hartige ingrediënten zoals miso en tahini zijn de laatste jaren steeds populairder geworden in bakgerechten, alleen sojasaus heeft nog niet zo'n grote opgang gemaakt. McKinnon schrijft in de inleiding van haar kookboek "het geheim van lekker eten is umami" Hieruit volgt dat sojasaus, één van de meest directe bronnen van umami, voedsel smakelijker maakt, inclusief desserts. Het biedt gewoon wat zout niet kan.