Solliciteren op een nieuwe baan: spannend, uitdagend en ook wel een beetje eng. Want na het versturen van je cv en voeren van het sollicitatiegesprek moet je vol spanning wachten op een reactie. Maar wat als die reactie uitblijft? Zulke situaties komen steeds vaker voor, dus je bent niet de enige. Vervelend? Zeker. Wij vertellen je wat je in zo’n geval kunt doen en hoe je het beste kunt reageren.

geen reactie sollicitatiegesprek
Bron: Suits

Geen reactie na een sollicitatiegesprek?

Tja, je hebt jezelf vol goede moed door het sollicitatieproces heen gewerkt: je hebt een indrukwekkend cv achtergelaten, een goed sollicitatiegesprek gehad, het enige wat je nu moet doen is wachten op een reactie van het bedrijf. Maar dagen gaan voorbij en er komt geen bericht binnen. Je hebt geprobeerd te bellen en te mailen, maar je krijgt geen bericht terug. Je bent geghost. Je dacht zeker dat dit alleen op romantische vlakken kon, maar vergis je niet. Ook in het werkleven kunnen ze hier wat van.

Het kan behoorlijk frustrerend zijn om geen reactie te krijgen na een sollicitatiegesprek, maar het is belangrijk om kalm te blijven en proactief te handelen. Je wil tenslotte ook niet té lang in deze negatieve energie blijven hangen. Hier zijn vijf tips om je door deze periode heen te helpen:

1. Bel of mail erachteraan

Als er enige tijd is verstreken sinds je sollicitatiegesprek en je nog steeds niks heb gehoord, bel of mail er dan achteraan. Bedank de persoon waarmee je een gesprek hebt gehad voor de gelegenheid om te solliciteren en vraag naar een update. Het is niet opdringerig om te vragen wat hun uiteindelijke beslissing is geworden. Jij moet tenslotte ook zekerheid hebben en als dat te lang duurt, mag je hier best achteraan gaan.

2. Ga langs

Heeft bellen of mailen niet geholpen? Dan is het tijd om langs te gaan. Nogmaals: niet opdringerig, gewoon terecht. Bovendien geeft dit aan dat je heel graag deze baan wil hebben en dat je veel initiatief toont. En doorzettingsvermogen natuurlijk. Iets wat bedrijven vaak willen zien bij een sollicitant.

3. Verwerk je gevoelens

Lijkt dat ook niet te hebben geholpen? Dan moet je achter hun ‘keuze’ staan en accepteren dat je geghost bent. Totaal niet netjes, maar daar kun jij niks aan doen. Verwerk daarom je gevoelens. Het kost altijd wat tijd wanneer je afgewezen worden, al helemaal wanneer je hier geen uitleg bij hebt gekregen. Want wat is de reden waarom het bedrijf je niet wil hebben? Daar zal je nooit achter komen, en dat kan heel frustrerend en verdrietig zijn. Laat die emoties toe.

4. Beoordeel het gesprek, niet jezelf

De vragen spoken door je hoofd: waarom ben jij het niet geworden? Waarom heb je geen reactie gekregen en had je dit anders kunnen doen? Je zal hier nooit een antwoord op kunnen krijgen, maar wat misschien helpt, is om te reflecteren naar het gesprek. Beoordeel het sollicitatiegesprek en kijk even terug. Hoe vond jij het gaan? Dit kun je uiteindelijk meenemen naar een volgend gesprek.

5. Wacht niet te lang en ga verder met zoeken

Tot slot: wacht niet af en ga verder solliciteren. Het is niet het einde van de wereld wanneer een bedrijf jou niet wil. Het kan even pijn doen, maar ga verder met het zoeken van een leuke, nieuwe baan. Er zijn genoeg bedrijven die nieuwe mensen zoeken. En onthoud: alles gebeurt om een reden. Ben je op deze manier afgewezen, dan zal dat om een hele goede reden zijn. De kans dat je het daar niet leuk had gevonden, is dan ook heel groot.