Nu de sportscholen nog dicht zijn, moeten we op een andere manier onze sportinvulling verzinnen. Er wordt massaal hardgelopen of er wordt gekozen voor een thuis work-out. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor het sportmoment. De een vindt in de ochtend sporten fijner, de ander in de middag of avond. Toch bestaat er één moment op de dag, waarop jij (afhankelijk van je doel) het beste kunt sporten. Benieuwd welk moment dat is? Dat vertellen we je nu!

Screenshot 2021-01-12 at 09.42.06

Sporten in de ochtend

Sporten in de ochtend brengt veel voordelen met zich mee. Je lichaam en geest worden wakkergeschud en je kunt je de hele dag goed concentreren. Nadat je hebt gesport in de ochtend, begint ook gelijk de stimulatie van de vetverbranding. Zorg voor een stevig ontbijt na het trainen, waardoor je gedurende de dag minder honger hebt. Sporten in de ochtend is niet voor iedereen weggelegd. Zodra je moeite hebt met opstaan, is je lichaam nog niet klaar voor een forse inspanning. De lichaamstemperatuur is laag en de energievoorraad is beperkt. Zorg dus altijd voor een goede warming-up zodra je aan de ochtend workout begint.

Sporten in de middag of avond

Tegenover de vroege vogels staan de mensen die liever in de middag of avond sporten. Als je voor optimale spiermassa gaat, dan is sporten in de middag of avond het beste moment. Je hebt namelijk de meeste energie tussen 2 uur ’s middags en 6 uur ’s avonds. Volgens fysioloog Gladys Pearson (Manchester Metropolitan University) is het zo dat je spieren wel 8% tot 30% sterker zijn in de avonden. De hoofdreden is dat je spieren warmer zijn. Hierbij spelen hormonen ook een belangrijk rol. Doordat de hormonen in de ochtend meer gericht zijn op spierafbraak en in de avond juist het tegenovergestelde.

Welke voorkeur

Sporten in de ochtend werkt dus relatief goed als je wilt afvallen, het verbetert je slaapritme en zorgt voor een goede start van de dag. In de middag of avond hebben de spieren meer energie en kracht voor optimale spiergroei. Dus als je ‘sterker’ wilt worden kun je beter in de middag of in de avond sporten.

Uiteindelijk komt het erop neer wat voor jou het beste werkt. Net zoals bij het kiezen van een juist dieet, moet je ook zorgen dat sporten bij jouw lifestyle past. Succes ladies!