fem fem 2024 03 24t200005117

Stonewalling: een veelvoorkomend probleem in relaties - en hoe je het aanpakt

Love & Life18 apr , 20:06 doorAurora Ferrari
We leven in een generatie waarin elke week een nieuwe term wordt verzonnen, zo ook déze keer. Stonewalling staat in de schijnwerpers, maar het is een veelvoorkomend probleem in vrijwel elke relatie. Maar vergis je niet: het is heel zorgelijk en het kan ook leiden tot een relatiebreuk. Enne, dat is misschien wel het laatste wat je wil. Wij vertellen je alles over stonewalling en hoe je dit het beste kan aanpakken.
fem fem 2024 03 24t200005117
Bron: @annawinck

Alles over stonewalling

Het is niet de eerste keer dat we relatietermen onder de loep hebben genomen. Denk hierbij aan age gap , de bristle reaction en online termen zoals situationship en deepliking . Deze keer gaan we het over stonewalling hebben, een relatieterm die toch vrij zorgelijk is. Stonewalling betekent namelijk letterlijk dat jij of je partner weigeren te communiceren tijdens een moeilijke situatie. Je kunt het vergelijken met conflictvermijdend gedrag of het silent treatment noemen. Maar het kan in ieder geval een hele negatieve invloed hebben op je relatie.
De reden van stonewalling wordt gecreëerd door meerdere factoren. Misschien ben je bang voor de reactie of weet je simpelweg niet wat je in zo'n bepaalde situatie moet zeggen. Maar het kan ook komen door hopeloosheid en angst dat de situatie kan leiden tot iets groters – bijvoorbeeld een relatiebreuk of een hele heftige ruzie. Volgens veel relatietherapeuten sluiten veel mensen zich af tijdens een ruzie omdat ze zich overwelmd voelen. Voor velen is het ook een beschermingsmechanisme geworden. Op deze manier kan er niks ergs gebeuren en wordt niemand pijn gedaan. Toch kan dit uiteindelijk zorgen voor veel irritaties (vooral bij de ander die het conflict aankaart) en kun je op de één of de andere dag vrijgezel zijn.

Zo pak je stonewalling aan

Het is daarom belangrijk om stonewalling aan te pakken. Want hoewel het een onschuldig probleem lijkt, wat ontstaan is door angsten en trauma's, kan het heel veel impact hebben op je huidige relatie. Ben je zelf degene die hier moeite mee heeft, dan is het belangrijk bij je partner aan te geven dat je de tijd nodig hebt om sommige dingen te verwerken. Volgens veel deskundigen moet degene die het conflict aankaart, namelijk niet in één keer allerlei informatie en problemen op tafel gooien. Voor degene die hier last van heeft, kan dit overweldigend overkomen en kan zich daarom voor deze situatie afsluiten.
Sommige mensen hebben gewoon even de tijd nodig om over een situatie na te denken en willen er het liefst later op terugkomen. Het helpt dan ook niet als je blijft pushen om over de situatie of het conflict te praten. Probeer te accepteren dat je partner hier wellicht last van heeft en sommige dingen wat langzamer verwerkt dan de ander. Bespreek dus niet alles in één keer, maar doe het in stapjes.