Underdressed of overdressed, het bestaat allemaal, waarschijnlijk heb jij dit ook wel eens gehad. Je komt ergens aan en ziet er leuk uit, maar op de een of andere manier voel je je bij aankomst toch niet helemaal op je gemak. Je bent namelijk té netjes gekleed, iets té veel opgegaan in het thema of je hebt juist een beetje een ‘zwerverlook’. Zoals ik al zei, het overkomt ons allemaal wel eens en precies daarom willen wij hier iets aan doen. Je gelooft het of niet, maar een outfit kan jou wel degelijk maken of breken. Wij kiezen toch voor ‘maken’ en hebben daarom een styleguide voor iedere gelegenheid ontwikkelt, zodat het nooit meer ongemakkelijk wordt bij aankomst.

“Clothes aren’t going to change the world, the women who wear them will.”

De meeste mensen weten over het algemeen wel wat acceptabel is qua outfit en kleding, maar lang niet iedereen. Jij moet je goed voelen in een outfit, waardoor het belangrijk wordt voor jezelf maar ook zeker voor een ander. Anderen kunnen jou dus bijvoorbeeld tijdens een feestje ongemakkelijk aanstaren, als jij per ongeluk under- of overdressed aankomt. Daarom is het fijn als je wat zekerder bent over je keuze en dat kan alleen met een beetje voorkennis die wij jou met liefde geven.

styleguide blair waldorf femfem

Eerste indruk

Een eerste indruk is erg belangrijk, veel bedrijven zijn het hier mee eens. Het kan zelfs de doorslag geven of je wordt aangenomen of juist niet. Als het bedrijf of degene die jouw sollicitatiegesprek afneemt totaal niet houdt van hakken, colbertjes en pantalons en laat je dit nu net aan hebben kan de ander hier gelijk op afknappen. Dat klinkt misschien een beetje hard, maar je zult zelf ook wel merken dat de eerste indruk vaak gebaseerd is op wat iemand aan heeft. Daarbij ben je wat je draagt, zonder dat je het door hebt wordt je beïnvloed door de kleuren die je draagt. Het is bijvoorbeeld onderzocht dat wanneer je je een beetje “under the weather” voelt en je trekt een feloranje trui aan, je hiervan kan opknappen. Niet alleen kleuren kunnen je hierin helpen, ook kledingstukken die goed passen bij jouw figuur of lichaamsbouw zijn belangrijk.

How to… 

Nu we weten welke basic ‘regels’ er in de styleguide zijn en begrijpen waar we vanaf nu echt op moeten letten, zijn we aangekomen bij het onderdeel ‘how to…’. Hier helpen wij jou graag, door het benoemen van verschillende stijlen en gelegenheden en de daarbij passende kledingstukken.

Casual

Casual kleding is hetgeen wat je draagt als je redelijk op je gemak bent. Een (spijker)broek en een shirt bijvoorbeeld. Wanneer het wat kouder wordt kun je gaan voor een lekkere fluffy trui. In de zomer is casual bijvoorbeeld ook een “simpel” zomerjurkje of een korte broek en een topje.

Bussiness

Wij kleden ons het liefst zakelijk als we naar ons werk gaan of formelere gelegenheden. Het is simpelweg wat nettere kleding, denk hierbij aan pantalons, blouses, turtle necks en (koker)rokken.

Smart casual

Smart casual is een mix van netjes en modieus, even daargelaten wat dus modieus is, maar in ieder geval een elegante outfit. Denk aan een jumpsuit of een mooie rok met een top of blouse.

Cocktail

Bij een cocktailoutfit is het belangrijkste dat het feest is, zowel het event als jouw outfit moet een feestje zijn. Er is best veel ruimte om je te laten inspireren en om zelf te interpreteren wat je wilt en leuk vindt. Denk aan een kortere cocktailjurk, waarbij de kleur niet uit maakt als het maar een beetje feestelijk is. Belangrijk zijn mooie accessoires en niet te vergeten: hoge hakken. Oefen wel even met lopen van tevoren!

Black tie

Als laatste het Black tie event. Lange avondjurken, hakken en smokings en lakschoenen. Voor ons vrouwen is een lange jurk een must, met een subtiele decolleté. Hakken horen er eigenlijk ook bij. Lekker feestelijk met een vleugje traditioneel.

Kleding etiketten

Dit zijn de belangrijkste “etiketten” wat betreft kleding op zowel formele als minder formele gelegenheden in onze styleguide. We zien dat steeds meer mensen zich kleden naar eigen interpretatie. Bij veel evenementen tegenwoordig, met name op de rode loper, wordt er minder gekeken naar de dresscode en meer naar “wie je draagt” en of het er fashionable en stylish uit ziet. Buiten al de bovenstaande regels blijft het natuurlijk belangrijk dat jij je fijn voelt in je outfits. Probeer er zo mee te spelen dat je het beste uit jezelf kunt halen, je outfits laten zien hoe je je voelt, waar je voor staat en wie je bent.

carrie bradshaw

Lees ook:

Met deze basic items rock jij iedere gelegenheid