6 op 10 singles gelooft dat technologie helpt tegen eenzaamheid. Het is tegenwoordig ook de normaalste zaak van de wereld om online een nieuwe liefde te vinden. De vraag alleen is, betekent dit dat de digitale revolutie echt helpt tegen eenzaamheid? Of is het maar een tijdelijke oplossing?

technologie eenzaamheid FEM FEM

Het onderzoek

Nederlands bekendste datingservice ging op onderzoek uit en vroeg ruim 10.000 singles naar de invloed van technologie op hun dating leven. Het is natuurlijk niks nieuws dat technologie een belangrijke rol speelt in de digitale evolutie maar hoe gaat het er allemaal in Nederland aan toe? Swipen we nog massaal met z’n allen in de hoop zo onze toekomstige partners tegen te komen?

Een ruime meerderheid van de singles (55%) gaf aan dat zij inderdaad nog online zoekende gaan naar de liefde. Maar zoals we ook weten heeft online daten niet alleen voordelen, maar ook één groot nadeel: keuzestress. Het aanbod is namelijk overweldigend waardoor je telkens het idee hebt dat het allemaal nóg beter kan en je dingen afkapt met iemand die eigenlijk hartstikke leuk is. Óf, sterker nog, je geeft ze niet eens de kans.

Gemis aan menselijk contact

Alhoewel je veel controle hebt wanneer je online gesprekken begint, is het toch wel duidelijk dat we menselijk contact missen. 85% van de singles heeft namelijk laten weten technologie uiteraard behulpzaam is wanneer je connecties wilt maken, maar dat het gemis van het ouderwetse daten toch wel aanwezig is. Als je iemand in het echt ontmoet weet je al vrijwel direct of je hem of haar leuk vindt. Dit is net even iets anders met appen want iemand kan zich natuurlijk veel leuker voordoen dat ze in het echt zijn en als dat zo blijkt te zijn, dan heb je vaak het idee dat je je tijd hebt verspild.

De toekomst van het daten

Nou zeggen ze dat AI (artificial intelligence) ons in de toekomst nog meer kan helpen met het vinden van de liefde. Echter uit onderzoek blijkt dat singles nog niet helemaal klaar zijn voor AI en hebben 29% van de singles aangegeven dat ze er geen vertrouwen in hebben. En heb je ooit gehoord van daten met virtual reality? Ja, moeilijk in te beelden hé, maar toch wordt er gezegd dat ook dit ooit mogelijk zou zijn.

Kortom, moderne relaties en daten is zeker niet wat het ooit is geweest en social media verpest een beetje de romantiek, niet waar?