Soms vragen we onszelf af of onze relatie gezond is of niet. We hebben namelijk altijd fases dat het iets minder gaat in een relatie – dat hoort er nu eenmaal bij! Als je deze signalen herkent, hoef je je geen zorgen te maken. Je hebt een gezonde relatie.

couple goals
@Pinterest

1. Je bent gelukkig

Voor het grootste gedeelte van de tijd. Iedereen is wel eens verdrietig en heeft mindere dagen, maar het is belangrijk om je goed te voelen bij je partner. En andersom ook. Er zullen dagen zijn dat je gestresst bent door je werk of dat je even geen zin in seks hebt – wat een impact zal hebben op je relatie. Maar over het algemeen zullen jullie je samen gelukkig moeten voelen.

2. Jullie zijn intiem

Intiem zijn is nu eenmaal belangrijk in een relatie. Punt. Maar niet alle vormen zijn hetzelfde. Hebben jullie liefdevolle en gepassioneerde avontuurtjes of komt het altijd van één kant en worden er grenzen overschreden? En voor degene die zeggen dat intimiteit niet belangrijk is: praat erover. Natuurlijk is het niet het állerbelangrijkste, maar het zorgt in sommige gevallen voor connectie wat een gezonde relatie nodig heeft.

3. Je vertrouwt elkaar

Als je je partner niet kunt vertrouwen is dit een enorme red flag! Je wilt natuurlijk niet de neiging voelen om zijn telefoon te checken omdat je denkt dat hij tegen je liegt. Vertrouwen is alles, en wanneer je denkt je partner niet te kunnen vertrouwen, dan heb je geen enkele reden om bij hem te blijven.

4. Jullie maken samen beslissingen

Het is ongezond wanneer je partner alle beslissingen maakt: dit wijst er namelijk op dat je niets voor het zeggen hebt. Dit hoeven geen allesbeslissende keuzes te zijn, dit kan ook iets kleins zijn als naar welk restaurant jullie gaan of welke film jullie gaan kijken.

5. Je praat het samen uit

Wanneer er een probleem is, klein of groot, kun je hier samen over praten en een oplossing vinden. Er kan een ruzie ontstaan (wat geen fysiek geweld of mentaal misbruik mag bevatten) en dit is prima. Voor sommige mensen werkt dit nu eenmaal beter, maar je vindt altijd een oplossing samen.

6. Je voelt je veilig

Je voelt je veilig om ook je kwetsbare kant te laten zien: je durft te zeggen wat er op je hart ligt zonder je hiervoor te moeten schamen. Het is een extra goed teken wanneer je partner je ook stimuleert kwetsbaar op te stellen én dit zelf ook doet!

7. Jullie durven sorry te zeggen

Je weet wanneer je fout zat en durft dit ook toe te geven. Of je zegt iets wat je partner eigenlijk niet zo kan waarderen. Het is belangrijk om sorry tegen elkaar te kunnen zeggen, én elkaar vervolgens te vergeven. Zet je ego dus maar even aan de kant.

8. Jullie lachen samen

Dit klinkt misschien wat simpel, maar is o zo belangrijk! Want als je niet lacht samen, kan dit nog wel eens een hele lange relatie worden…

9. Je ziet de toekomst samen

Als je over de toekomst praat heb je het over ‘wij’. Het geeft je dan ook geen benauwd gevoel wanneer je het over een vakantie hebt die pas over een half jaar plaatsvindt. Ga jezelf na of je jezelf gelukkig ziet met deze persoon in de toekomst. Hij kan nu leuk zijn, maar is hij ook leuk over 2 maanden? 6 maanden? Of 5 jaar?

10. Je kunt jezelf zijn

Misschien wel het allerbelangrijkste: je kunt jezelf zijn bij je partner! Deze is echt enorm belangrijk, want als je niet jezelf kunt zijn bij je partner, wanneer kan je dat dan wél? Wees jezelf er ook bewust van dat dit niet beter wordt met de tijd. Je zult je vanaf het eerste moment al op je gemak moeten voelen.

couple goals
@Pinterest

Lees ook: 3 maanden in een relatie: deze dingen mag je eindelijk doen