Thuiswerken is voor veel mensen moeilijk. De hele dag word je geconfronteerd met allerlei verleidingen: de televisie voor je neus, de koelkast vol lekker eten en het bed waar je nog een paar uur in had willen liggen. Toch kan je ook optimaal gebruikmaken van de voordelen die het thuiswerken met zich mee brengt. Wij hebben wat fijne tips voor je verzameld, waarmee je het nog wel een tijdje kunt uitzingen thuis!

Thuiswerken
@unsplash

Routine is belangrijk!

Uit onderzoek is gebleken dat wanneer je bepaalde dingen elke dag doet, je ruimte in je hoofd overhoudt voor andere dingen. Routine tijdens het thuiswerken is dus belangrijk om je hoofd bij je werk te houden. Wanneer je te veel bezig bent met bedenken hoe je dag er nu weer uit moet zien, heb je minder aandacht voor het werk dat gedaan moet worden. Het hebben van een vast ontbijtje elke dag schijnt al te helpen. Daarnaast is het belangrijk om je aan je gebruikelijke lunchpauze te houden. Probeer elke keer te gaan lunchen op het tijdstip wanneer jij op kantoor ook lunch zou hebben.

Kleur- en zuurstofrijk

Laten we eerlijk zijn: wie word er nu niet vrolijk van mooie gekleurde bloemen of planten? Wij in ieder geval wel! Zorg dat je werkplek over de nodige kleuren beschikt. Dit zat je humeur in ieder geval verbeteren dan wanneer je in een saaie, grijze kamer zit. Voeg daarna genoeg zuurstof-gevende planten toe aan je werkplek. Zo weet je in ieder geval zeker dat je energielevel op peil is!

Elk halfuur even opstaan

Een belangrijk onderdeel van je routine is het opstaan en even weglopen van je computer. Niet alleen is het goed voor je ogen om ze even van het scherm af te halen, ook zorgt een kleine pauze voor een betere concentratie. Zorg dat je elke 30 minuten even een plaspauze houdt, een kop koffie zet of een kort praatje maakt met een huisgenoot. Net alsof je op kantoor bent! Aan het einde van de dag is het dan ook heel belangrijk dat je even een rondje gaat wandelen buiten. Al is het maar een kwartiertje, hierdoor maak jij net weer even je hoofdje leeg.

Beloon jezelf

Het is misschien wel de simpelste manier om je te motiveren: jezelf belonen! Dat kan al met hele kleine dingen waar je blij van wordt. Denk aan een aflevering van je favoriete serie kijken, lekker eten bestellen of even bellen met je beste vriendin. Het kunnen ook grotere dingen zijn zoals het bestellen van een cadeautje voor jezelf aan het einde van de maand. Zorg ervoor dat je iets hebt om naar uit te kijken en waar je graag moeite voor zou doen.

Zorg voor zo min mogelijk afleidingen

Heb je de motivatie gevonden om aan de slag te gaan maar raak je snel afgeleid van alle prikkels om je heen? Zorg dat je aan het begin van de dag de potentiële afleidingen elimineert: zet je telefoon op vliegtuigstand, leg de afstandsbediening van de tv weg en ga in een rustige kamer zitten. Zo kan je je veel beter focussen!

Nog advies nodig voor hoe je een werkdag het beste kan afsluiten? Dit doen succesvolle mensen de laatste paar minuten van hun werkdag.