We zijn er allemaal aan gewend geraakt, het thuiswerken. We hebben onze eigen dagindeling bepaald en weten inmiddels, na zo’n twee maanden, precies hoe we het moeten aanpakken. Zo kunnen we ons werk gewoon vanuit huis gedaan krijgen. En wat blijkt? We vinden het nog fijn ook. Uit onderzoek van Mediaxplain Research blijkt namelijk dat heel wat mensen dit graag zouden willen doorzetten, zodra de social distancing regels voorbij zijn.

thuiswerken-na-corona

Thuiswerken? Prima!

Thuiswerken kan veel met zich mee brengen, je wordt door verschillende factoren afgeleid of kunt je werksfeer niet helemaal vinden. Dat is ook logisch, wanneer je in je vertrouwde omgeving bent. Ruim driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan is sinds de coronacrisis meer vanuit huis gaan werken. De meesten zien hun kantoor al een aantal weken niet meer, wat kan leiden tot stress. Maar niets is minder waar, we houden van thuiswerken! De helft van de thuiswerkers vindt het namelijk helemaal niet erg om vanuit hun eigen huis werk te doen. 70% geeft zelfs aan dat zij thuis niet minder werk gedaan krijgen, dan op kantoor.

Hoe zit het na de coronacrisis?

We begrijpen dat je na al die weken in je eigen huis het heerlijk vindt om de draad weer op te pakken, op kantoor. Toch geeft maar 7% van de mensen aan dat zij het niet zien zitten om thuis te blijven werken. De meerderheid van de thuiswerkers onder ons zou het dus geen enkel probleem vinden om hun dagen verder te spenderen, in hun eigen thuiskantoor. Wie had dat gedacht? De helft van de werkers verwacht zelfs dat hun werkgever een stuk flexibeler zal zijn, na de coronacrisis. We zijn er inmiddels zo aan gewend dat vele van ons het stukje thuiswerken niet helemaal willen opgeven. We geven toe, je eigen uren kiezen en jouw huis tot je beschikking hebben is zeker geen straf. En dan hebben we het nog niet eens over het besparen van reistijd… De meerderheid van de mensen geeft aan dat zij zich hier niet schuldig over voelen, tegenover hun baas.

Video calls zijn de nieuwe vergaderingen

Nu we allerlei manieren zoeken om in contact te blijven met collega’s of een werkgever, is de digitale media nog meer hot and happening als alternatief voor fysieke meetings. We kunnen niet meer zonder onze laptop, of het nu gaat om privé of zakelijke gesprekken, Zoom is onze beste vriend geworden. Tijdens deze virtuele communicatie zijn we erachter gekomen dat een werkvergadering een stuk makkelijker kan en we zelfs vaker willen videobellen, dan aan een fysieke meeting deel te nemen. Zo zegt 38% van de mensen dat zij het geen probleem zouden vinden om dit vaker te doen.

Afgeleid worden

Toch zijn er heel wat thuiswerkers die niet in hun werksfeer kunnen komen, door bijvoorbeeld afleiding. Wanneer je geen rustige plek hebt, wordt het namelijk lastig om jouw concentratie te vinden, terwijl deze nou juist zo belangrijk is. Probeer daarom altijd een fijne werkplek voor jezelf te creëren. Ga op jouw eigen slaapkamer zitten, achter een tafel en zorg dat geen enkel geluid je kan storen. Maak het jezelf daarnaast comfortabel, kies een goede stoel uit zodat jij de hele dag door kunt werken zonder last te krijgen van jouw rug. Daarnaast is het fijn om tussendoor frisse lucht te halen, neem dus genoeg pauzes. Zo vind je gauw je concentratie terug, wanneer deze even zoek is.

Wat vind jij? Ben jij weer helemaal klaar om naar kantoor te gaan of vind je thuiswerken stiekem geen probleem?