De zomer komt eraan, dus iedereen gaat massaal op vakantie. Ge-nie-ten! Toch kwamen wij erachter dat veel mensen last hebben van vliegangst. Maar liefst drie op de tien mensen stapt met trillende benen het vliegtuig in. Vooral turbulentie is voor veel mensen een spannend moment tijdens een vlucht, en dat terwijl turbulentie helemaal niet gevaarlijk is. TikTokker Anna legt uit waarom je er niet bang voor hoeft te zijn.

Aviofobie

Een andere term voor vliegangst is ‘aviofobie’ en kent verschillende vormen. In veel gevallen komt vliegangst vanuit andere angsten zoals: hoogtevrees, controledrang, claustrofobie of angst voor ongelukken. Vliegangst kan je herkennen aan bijvoorbeeld: een droge mond, hyperventilatie, een verhoogde hartslag, maag- en darmproblemen, trillen, zweetaanvallen en misselijkheid. Ook kunnen er psychische klachten bij komen kijken. Denk aan bijvoorbeeld: geheugenproblemen, dwangbeelden, stress en paniekaanvallen.

Bang voor turbulentie

Angst voor turbulentie komt misschien wel het meest voor. Turbulentie is simpel gezegd de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van de luchtstromingen. Het fenomeen ontstaat door een verandering van luchtstroom, dit kan bijvoorbeeld komen door temperatuurverschillen of verandering in de luchtdruk of windrichting. We snappen zeker dat turbulentie af en toe onveilig aan kan voelen, maar wij kunnen je verzekeren dat dit echt niet gevaarlijk is.

Denk aan deze hack

Toch zijn veel mensen bang voor turbulentie, ondanks ze weten dat het niet gevaarlijk is. Dit komt voornamelijk omdat passagiers niet weten hoe een vliegtuig in elkaar zit. En eerlijk is eerlijk: we hebben onszelf allemaal weleens afgevraagd hoe zo’n zwaar luchtvoertuig mét passagiers in de lucht kan blijven hangen. Om dit uit te leggen gebruikte TikTokker Anna Paul een propje papier en jelly-pudding. Een hele handige tip die ze ooit zelf van een piloot heeft geleerd. “Stel je voor dat deze pudding de lucht is waar je doorheen vliegt. En dit stukje papier is het vliegtuig”, begint Anna in haar TikTok. Vervolgens drukt ze het papiertje in het bakje met pudding, waar het propje stevig in het midden blijft zitten.

Dat het vliegtuig blijft zweven heet te maken met de luchtdruk daarboven. “Er komt druk van de onderkant, van de bovenkant en van de zijkanten”, legt de TikTokker uit. Vervolgens probeert ze turbulentie uit te beelden met de pudding, door op het bakje pudding te tikken, zodat het denkbeeldige ‘vliegtuig’ gaat schudden. “Je voelt het vliegtuig bewegen, maar het zal niet zomaar naar beneden bevallen. Het blijft vliegen, omdat er druk komt van onder en van de zijkanten. Dus als je turbulentie voelt, onthoud dan deze tip.”

@anna..paullFear of flying tip ✈️❤️♬ original sound – Anna Paul

Lees ook: Yes! Je kunt straks friet bestellen in het vliegtuig