Wanneer jij je leiderschapsrol goed wilt vervullen, zul je toch moeten voldoen aan bepaalde eigenschappen. Natuurlijk zijn transparantie, passie en communicatie belangrijke eigenschappen, maar zeker niet de belangrijkste. Zo blijkt dat positiviteit de belangrijkste eigenschap is van een leider. Nu is de vraag hoe je dit kunt uitstralen richting je team. En wij vertellen je hoe jij meer positiviteit kunt uitdragen als leider.

Upper class woman

Focus op sterke punten

Het is belangrijk om tijdens gesprekken met je teamleden te focussen op hun sterkte kanten in plaats van hun zwakheden. Dit zorgt er niet alleen voor dat gesprekken makkelijker verlopen, maar maakt je teamleden ook stukken productiever. Volgens de Corporate Leadership Council zouden prestaties van werknemers met 37 procent stijgen wanneer er tijdens gesprekken wordt gefocust op hun sterke punten. Door te focussen op de sterke kanten zal er een positievere sfeer ontstaan binnen je team.

Vier je overwinningen

Probeer overwinningen te vieren, noteer vorderingen en prestaties en bied erkenning aan belangrijke medewerkers. Soms is het goed om even een pauze te nemen tussen alle drukte door om je werknemers te laten zien dat je ze waardeert. Dit zal een grote impact hebben op hoe je gezien wordt als leider. Uit een studie van Cornell University blijkt dat dankbaarheid een positief effect heeft op de betrokkenheid van medewerkers.

Kom met oplossingen

Als leider is het aan jou om alles te kunnen overzien. En soms zijn er natuurlijk wel wat problemen op het werk. Op zulke momenten is het als leider goed om niet alleen maar de focus te leggen op wat er mis gaat, maar om met oplossingen te komen. Op deze manier zal je team actief gaan meedenken en raken ze niet gauw ontmoedigd.