We gaan continu mee met de vele dingen die van ons verwacht worden en er is veel sociale druk. Maar misschien leg jij ook wel veel druk op jezelf en moet je wat meer aandacht besteden aan je mentale gezondheid. Jezelf goed voelen is namelijk heel belangrijk en hier kun jij zelf wat aan doen! Wij geven je 16 tips van een psycholoog, zodat jij je straks weer op en top voelt.

woman in brown coat walking on brown grass

1. Vergelijk jezelf niet te veel met anderen

Heb je het idee dat mensen in jouw omgeving veel succesvoller en beter zijn dan jou? Stop hiermee! Probeer in te zien hoeveel jij als persoon waard bent, want dat is zeker een hele hoop! Het gras lijkt altijd groener aan de overkant, maar dit is in werkelijkheid vaak helemaal niet waar. Hoe mensen zich voordoen, is namelijk niet altijd de realiteit.

2. Je bent geen robot

Nee, je bent gewoon een mens met gevoelens en je eigen problemen. Je kan niet altijd presteren en je hebt in moeilijke periodes gewoon veel rust nodig, zo ben je gemaakt. Gun jezelf wat tijd en laat je gevoelens er gewoon zijn.

3. Wandel meer

Wij mensen zijn niet gemaakt om de hele dag te zitten of te liggen, dus kom in beweging en loop rechtop. Onderzoek wijst uit dat hoe meer je wandelt hoe minder je kans hebt op klachten als een depressie of een burn-out en hoe beter je in je vel gaat zitten. Meer wandelen dus om je lichaam wat rust te geven.

4. Zorg voor meer slaap

Met te weinig slaap is je hele lichaam uit balans en heb je meer kans op mood swings, slechte concentratie en een slechte gezondheid. Ga dus voortaan een uurtje eerder naar bed en je zult je al stukken beter voelen.

5. Wees creatief

Je hersenen gaan veel beter werken als je creatief bezig bent. Probeer nieuwe dingen en uit je creativiteit (en je gevoel) op een schildersdoek. Het gaat je echt helpen je beter te voelen.

6. Wees wat liever voor jezelf

Wees niet zo kritisch en streng tegen jezelf. Het belangrijkste is dat jij met jezelf door één deur kan, anders ga je ook nooit liefde ontvangen. Je verwacht waarschijnlijk veel te veel van jezelf, maar dat is nergens voor nodig. Voor je beste vriendin ben je toch ook niet zo streng?

7. Vier de kleine successen

Wees trots op jezelf, want je kan meer dan je denkt. Elk klein succes is al een succes en dat mag je best vieren. Succes begint met kleine stapjes.

8. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor wat je hebt, want er zijn vast zoveel dingen fijn in je leven. Wanneer je dat ziet, word alles vast een stuk leuker. Ook uit studies blijkt dat als jij dankbaar bent, je mentale gezondheid vooruit gaat. Hoe meer je dit uit, hoe meer jij geluk zult ervaren. Het proberen waard toch.

9. Toon je kwetsbare kant vaker

Heb je het moeilijk met bepaalde dingen in je leven? Vertel het dan aan degene die je vertrouwd. Het delen van je zorgen, kan een hele opluchting zijn en het helpt je in het verwerkingsproces.

10. Leg je telefoon vaker weg

Van de hele dag moeten zien hoe leuk anderen het hebben, word je natuurlijk nooit gelukkig. Neem wat tijd voor jezelf en doe activiteiten waar je wel geluk in vind. Soms heb je wat tijd voor jezelf nodig.

11. Zoek rust in de natuur

Kom eens volledig tot jezelf en duik de natuur in. Onderzoek wijst uit dat de natuur een positief effect heeft op ons welzijn. Geniet van alles om je heen en verwerk tegelijkertijd alles wat er van de week is gebeurd. Je gaat je echt beter voelen.

12. Gebruik muziek als therapie

De neuroloog Oliver Sacks zei ooit: ‘Muziek kan ons uit een depressie tillen wanneer niks anders werkt.’ Muziek heeft een helende kracht, dus maak er gebruik van.

13. Doe aan mindfulness

Het lijkt misschien een cliché, maar mindfulness kan je goed helpen je rustiger en beter in je vel te gaan voelen. Ga rustig zitten en doe een ademhalingsoefening en aan het eind van de dag zul je merken dat je meer rust hebt gekregen die dag.

14. Eten laat jou je niet beter voelen

Misschien vind het het heerlijk om bij een inkak momentje een kopje koffie of reep chocola te nemen, maar probeer niet afhankelijk te zijn van deze middelen. Op de korte termijn voel jij je misschien goed, maar je lichaam heeft hele andere dingen nodig dan dat. Je kan beter op zoek naar andere dingen waarvan jij je beter gaat voelen als dit bij jou het geval is.

15. Laat een therapeut je helpen

Je hoeft je helemaal niet te schamen als je hulp vraagt. Als je denkt dat je het niet meer alleen kan, vraag dan juist hulp van een therapeut of coach. Zij zijn hier immers voor opgeleid en kunnen jou goed helpen.

16. Je bent niet alleen

Denk je dat je er alleen voor staat? Dit is nergens voor nodig, want er zijn altijd wel mensen die je leuk vinden zoals je bent. Al is het je buurvrouw of die leuke vrouw uit het park, anderen zullen je vaak wel steunen als je er voor open staat. Geef aandacht aan de mensen om je heen, want waardevolle relaties zijn heel belangrijk.

Heb jij veel zorgen? Met deze ochtendroutines kun jij je zorgen verlichten.