Mensen kunnen cru tegen elkaar zijn en hun geliefden veel pijn doen. Vaak gedragen ze zich zo omdat ze misschien wel van je houden of verliefd op je zijn. Dat neemt natuurlijk weg dat dit oneerlijk is, maar hoe ga je daar nou mee om? Hieronder vind je 11 tips on how to react! 

ruzie relatie FEM FEM

Hoe je moet reageren als iemand je opzettelijk pijn doet

Je kan niet iemand zo maar over je heen laten lopen. Als je met iemand samen bent die je opzettelijk pijn doet, dan moet dit simpelweg gewoon stoppen. En nee een reactie zoals: oké, of maak je er niet druk over, is niet de manier om dit op te lossen. Het is tijd voor jou om te leren hoe je nou echt moet reageren. Hieronder vind je een aantal reacties die je kunt toepassen als iemand je constant opzettelijk probeert pijn te doen.

#1 Wat is er gebeurd?

Soms moet je een stap terug, om te kijken naar de gehele situatie. Het is dan ook goed om een derde partij te vragen over: hoe zij er naar kijken, zoals een vriendin of een familielid. Op deze manier kom je erachter wat er nou echt aan de hand is.

#2 Volg je instinct

Het kan ook goed zijn om je instinct te volgen. Als je gevoel je verteld dat iets niet klopt, kijk dan naar de situatie en vertel het je partner. Op deze manier speel je open kaart en weet de ander ook waar hij of zij aan toe is.

#3 Niet hetzelfde reageren

Spiegel de reactie van je partner absoluut niet. Dit zorgt ervoor dat jullie langs elkaar heen gaan leven en dat de echte waarheid nooit boven tafel gaat komen. Don’t start a war honey!

#4 Wil je hem of haar confronteren

Je hebt twee opties: je confronteert of negeert je partner. Daar zit niets tussen in. Als je beslist hem of haar wel te confronteren, dan heb je besloten dat je de situatie waarin jullie verkeren niet langer meer pikt. En dat kan twee verschillende gevolgen hebben: einde relatie of een nieuwe start. Je kan er ook voor kiezen je partner niet te confronteren, maar weet dan wel dat dit keer op keer weer gaat gebeuren en dat wil je niet.

#5 Verdedig je partner niet!

Laten we zeggen dat je er voor gekozen hebt om je geliefde te confronteren. Dan is het tijd om te stoppen met het verdedigen van je partner. Wij kunnen er nog wel eens een handje van hebben om uiteindelijk mee te gaan in het gedrag en de mening van je partner, omdat je simpelweg overruled wordt, of geen zin meer heb in de confrontatie. Je gaat bij jezelf denken: hmm, misschien is zijn gedachte allemaal zo erg nog niet. Blijf hier boven staan en laat je niet zo makkelijk ompraten!

#6 Laat je partner ook zijn of haar mening geven

Je hebt je partner nu verteld hoe je je voelt, dus je kan niet zomaar weglopen van de situatie. Nu is tijd om ook de ander aan het woord te laten. Zij moeten namelijk ook de kans krijgen om hun gedachtes en gevoelens te uiten. Als je partner dat niet wil houd dan het topic open, wie weet komt hij of zij er later op terug.

#7 Wees eerlijk

Als je niet eerlijk bent tegen elkaar dan heeft het geen enkel nut om het uit te praten. Eerlijkheid staat altijd centraal en is de sleutel tot succes. Als je niet eerlijk bent in dit soort situaties, dan verspil je gewoon je tijd. Laat het op je af komen, maar vertel altijd hoe je je echt voelt en uit je mening hierover.

#8 Probeer niet altijd gelijk te krijgen

Dit gaat niet over wie er gelijk heeft. Ieder individu heeft zijn of haar eigen gevoel en mening over een situatie. Push je partner daarom ook niet om jou gelijk te geven. Misschien heb je wel gelijk, maar denkt je lover ander over het topic.

#9 Soms moet je je excuses aanbieden

Soms op iets op te lossen zou je toch echt je excuses moeten aanbieden. En ja dat klinkt misschien als opgeven, maar wees niet te hard voor elkaar en laat een vlieg geen olifant worden.

#10 Evalueer je relatie

Nu jullie het uitgepraat hebben is het tijd om je relatie te evalueren. En dat is best lastig. Sommige situaties zijn gewoon niet houdbaar omdat iemand is vreemd gegaan of dat de spark er gewoon niet meer is. Vraag je zelf dan af of je door wilt met diegene. Als het gaat om bijvoorbeeld de was of iemands kookkunsten, dan kun je daar beter gewoon afspraken over maken.

#11 Stabiliseer de band met je partner

Nu je weet hoe het voelt als iemand je opzettelijk pijn wil doen is het tijd om je grenzen te stellen. Op deze manier weet je partner hoe ver hij of zij kan gaan. De kans dat je geliefde die grens over gaat wordt steeds kleiner. Maak dus afspraken en wees eerlijk of je gevoelens. That’s it! 

Lees ook: Aangetrokken tot een vrouw? Dit betekent het als je een girl crush hebt