Wanneer jij jezelf net hebt volgegeten en denkt dat je geen hap eten meer kunt zien, heb je altijd nog wel plek voor een heerlijk toetje. Toch? Je bent niet de enige. We zien een dessert toch als iets anders en wanneer deze op tafel komt kunnen we die met gemak op. Veel mensen grappen vaak over een toetjesmaag, alsof we een extra maag ervoor hebben. We dachten altijd dat we dit zelf hadden verzonnen, totdat we erachter kwamen dat het écht bestaat.

toetjesmaag-bestaat

Onderzoek toetjesmaag

Onderzoeker Barbara Rolls dook eens wat dieper in dit onderwerp. Haar onderzoek duurde in totaal 40 (!) jaar, en de uitkomst bleek verrassend. We weten het eindelijk zeker: de toetjesmaag bestaat écht en het is dus geen mythe.

Door de sensorische specifieke verzadiging zorgt ons lichaam ervoor om nog ruimte te kunnen maken, zelfs na het eten van jouw overvolle bord pasta. We staan dus weer open voor iets anders, ook al moeten we er niet aan denken nog een hap te nemen van ons hoofdgerecht.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Lola Tash and Nicole Argiris (@mytherapistsays) op

Genoeg keuze

Vroeger, toen er nog niet zo’n ruime keuze was in eten, dachten veel minder mensen eraan om nog een toetje te nemen na hun avondeten. Voor dat verzadigde gevoel. Nu wij als nieuwe generatie het grootste aanbod ooit hebben en er van alles op de menukaarten te vinden is, zijn wij ontzettend toe aan variatie. Die variatie is goed, en zorgt ervoor dat wij onbewust dus extra ruimte maken hiervoor.

Ene smaak zat? Door naar de andere

Daarnaast gaat het voornamelijk om smaken. Wanneer jij jouw hoofdgerecht met frites ophebt, heb je vast en zeker geen zin meer in nog zo’n bord. Dit komt simpelweg omdat jij gewend bent aan de smaak en een andere smaak wilt proeven. Een zoet toetje bijvoorbeeld. Door de drang naar een nieuwe smaak maakt jouw maag ruimte voor deze. Wat natuurlijk erg fijn is! Je hoort ons in ieder geval niet klagen.

Kom maar op met die cheesecake en crème brûlée!