De laatste week voor kerst gaat in. Dat betekent dat alle voorbereidingen gaande zijn. Onder andere die voor het kerstdiner. Hoewel sommigen het wat gemakkelijk aanpakken met een gourmetavond, pakken anderen juist helemaal uit met meerdere gangen. Allemaal helemaal prima als je het ons vraagt. Als het maar gezellig is met al die mensen aan tafel… toch? Dat is helaas voor lang niet iedereen vanzelfsprekend, want er zijn nou eenmaal onwijs veel types tijdens het kerstdiner.

types tijdens het kerstdiner

Types tijdens het kerstdiner

Ja, we zeiden het al even. Gezelligheid tijdens het kerstdiner is eigenlijk een must om het feestje te laten slagen, maar zo simpel als het klinkt is het dus niet. Daar waar je veel mensen bij elkaar zet, wil het nog wel eens botsen. We zijn nou eenmaal niet allemaal hetzelfde dus de irritaties kunnen daardoor snel oplopen. Helaas ook tijdens het kerstdiner! Er zijn dan ook verschillende types tijdens het kerstdiner. Lees door, want wie weet herken jij jouw kerstgezelschap hier compleet in.

#1 De masterchef

Er is altijd wel een persoon aan tafel die beter weet hoe je een bepaald gerecht in elkaar kan flansen. Bloedirritant wanneer jij samen met vier kookboeken, de Allerhande en je beste kookkunsten alles uit de kast haalt om er iets lekkers van te maken. Toch voelt deze persoon de noodzaak om even te benoemen dat hij of zij het vlees toch minder lang had gebakken of een andere kruiden door de soep had gegooid. Ugh!

#2 De persoon die te snel te diep in het glaasje kijkt

Sommige mensen hebben hun ruggengraat gewoon niet mee met kerst en daar kan de rest van het gezelschap de hele avond van genieten. Misschien beter om een flesje alcoholvrije wijn voor deze persoon in huis te halen? Dan blijft het wat langer gezellig.

#3 De diëter

Er zit er altijd eentje tussen die de frietjes overslaat, liever geen dessert neemt en ook écht alleen een glaasje water wil bij het eten. Alcohol is namelijk zó ongezond. Dit soort mensen hebben gewoon eigenlijk mega issues met zichzelf, want je kunt jezelf toch niet altijd straffen? Het is maar een keer in het jaar kerst hoor.

#4 De gestresste persoon

Er is altijd iemand die geen rust kan vinden om even lekker te zitten. Die hobbelt de hele avond van hot naar her, blijft voor iedereen drinken inschenken, kookt ook nog eens vijf gangen bij elkaar én loopt met een rood hoofd rond te zweten. Misschien kan deze persoon onze kerst survivalgids goed gebruiken?

#5 De ‘nieuwe’

Ja er is altijd wel eentje die ineens nieuwe aanhang meeneemt! De nieuwe vriend of vriendin van je zusje, broertje, neefje of losbandige oom die maar geen structuur krijgt in zijn leven. Die kijkt dan altijd een beetje kat uit de boom, want het is nogal wat om met alle andere types aan tafel te zitten.

#6 De stofzuiger

Of terwijl: de persoon die alles op eet. Hij begint natuurlijk eerst bij zijn eigen bord, maar gaat daarna rustig door met de inhoud van de borden van anderen. De vraag ‘Hoef je dat stukje biefstuk niet meer?’ kun je eigenlijk al vanaf het begin verwachten.

Lees ook: 7 ergernissen tijdens een avondje gourmetten