Zittend op het toilet kijk je naar de kalender: er is weer iemand jarig! Dit betekent dat je vanavond naar de verjaardag van tante Karen mag. Zin in? Guess not! Het is namelijk geen knalfuif maar een *typisch* Nederlandse verjaardag. En daarbij kunnen de volgende zaken niet ontbreken.

1. Slingers

Het moment dat je binnenstapt is het al raak. Vlaggetjes in je gezicht. Alles is tot in de puntjes versierd voor je nichtje die 3 wordt en hier geen flauw benul van heeft. Sommige mensen nemen het gezegde ‘zelf de slingers ophangen’ iets te letterlijk.

2. Drie zoenen

Als er iets is waar we COVID-19 dankbaar voor zijn is het wel dat we mensen niet meer drie kussen hoefden te geven! Je feliciteert ook niet enkel de jarige, maar ook haar tante, oom, broertje, buurman, en vriend van haar achterneefje. Als je écht kan gaan zitten ben je inmiddels anderhalf uur verder.

3. De kring

En van hebben we het nog niet eens over die verdomde kring gehad. Nederlanders zitten met verjaardagen namelijk áltijd in een kring. In het midden staat er vervolgens een tafeltje met hapjes en bakjes met chips en borrelnootjes. Waar eigenlijk niemand iets van durft te pakken… Gelukkig komt de moeder van het feestvarken op een gegeven moment de kring binnen met een schaal met kaas, leverworst en een gevuld eitje. Smikkelen maar!

4. “Het wordt al laat”

Na 5 flauwe bakken koffie en een stuk taart is het voor de oma’s wel tijd om naar huis te gaan. Dit wordt dan ook altijd even aangekondigd. Vervolgens horen we uit een hoek, “het wordt al laat, want het is nog een eindje naar huis.”

5. “Heb je al verkering”

Altijd moet die vervelende tante vragen of je al een vriend hebt. Nee-hee! Waarna ze vervolgens wil weten of er iets mis met je is. Je bent gewoon happy single! En daar is niets mis mee.

6. Zou je dat stuk taart wel nemen?

Terwijl jij lekker geniet van een dik stuk appeltaart mét slagroom, snaait je oma naar je, “zou je dat wel nemen?” Opeens heb je hélemaal geen trek meer en is je humeur volledig verpest. Waarom kunnen oma’s zo vervelend zijn!

Lees ook: Waarom jij nooit je eigen verjaardag moet overslaan