Er is bijna niks lekkerder dan sushi. Afgelopen maanden hebben we volop sushi besteld, maar het budget is een keer op. Niet getreurd! Sushi kan je heel goed zelf maken, en wat is er nou leuker dan dit samen met je lover te doen op Valentijnsdag? Lijkt het je te moeilijk om te maken? Dat valt best mee, lees hier hoe je de lekkerste sushi maakt.

sushi FEM FEM

Street food

Sushi komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, de combinatie rijst en vis werd gebruikt om de vis te kunnen conserveren en werd al snel verspreid over heel Azië en Japan. Toen de Japanners zich verse vis konden veroorloven was de conserveringsmethode niet meer nodig. Toch was de combinatie niet meer weg te denken en werd er rijstazijn toegevoegd om het nog lekkerder te maken. Sushi was eigenlijk bedoeld als street food. Dat kan je je met de huidige prijzen haast niet meer voorstellen. Gelukkig kun je – als je de sushi zelf maakt – alles aanpassen naar jouw eigen budget. Wel heb je wat basisingrediënten nodig:

  • 500 gram sushirijst
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 5 norivellen
  • 4 theelepels kristalsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 600 ml kraanwater
  • Sushimatje
  • Sushistokjes
  • (sojasaus, wasabi, gember)

Stap 1: De rijst koken

De eerste stap is misschien wel de allermoeilijkste stap van het hele sushiproces. Als eerste moet je de rijst afspoelen, tot het water niet meer wit kleurt. Dan laat je de rijst 10 minuten in een pan met dikke bodem zitten, zodat het water kan intrekken. Voeg dan 600 ml water toe en laat het koken.

  • Kook de rijst eerst 2 minuten op hoog vuur
  • Daarna 5 minuten op middelhoog vuur
  • En dan nog eens 12 minuten op laag vuur

Zet nu het vuur uit. Als het goed is is het water verdampt en helemaal ingetrokken in de rijst. Leg een theedoek onder de deksel van de pan en laat dit een kwartiertje zo staan.

@unsplash
@unsplash

Stap 2: De rijst afkoelen

Ondertussen verwarm je de azijn, suiker en zout in een pannetje, zodat het een doorzichtige vloeistof wordt. Vervolgens doe je de rijst in een lage schaal, deze mag niet van metaal zijn. Het mengsel van de azijn verdeel je hierover heen en schep je voorzichtig om zodat elk stukje rijst een beetje van het mengsel krijgt. Om de rijst nog verder af te koelen kan je het droog waaien met een krant.

Stap 3: De sushi maken

Nu kan het echte werk beginnen. Zorg dat je vast een bakje met water voor jezelf klaar hebt staan, hier kun je je handen in vochtig maken, zodat de rijst niet blijft plakken. Vervolgens wikkel je je sushimatje in het vershoudfolie zodat deze schoon blijft. Leg vervolgens het norivel met de ruwe kant naar boven op je matje. Je verdeelt de rijst over het norivel, zorgt dat je aan de bovenkant ongeveer 2 cm van het vel leeg laat. In het midden van de rijst, kun je horizontaal de rijst een beetje naar beneden drukken, zodat de door jouw gekozen ingrediënten goed passen. Ideeën voor ingrediënten kunnen zijn:

  • Zalm
  • Tonijn
  • Krokante kip
  • (gefrituurde)Garnaal
  • Ei
  • Komkommer
  • Avocado
  • Mango
@unsplash
@unsplash

Eigenlijk alles wat je kunt bedenken kan je toevoegen aan je sushi, maak de combinaties die jullie lekker vinden. Met je vinger kun je op het stuk norivel dat je leeg hebt gelaten een beetje water doen zodat het goed aan elkaar plakt bij het oprollen. Rol met het matje van onder naar boven je sushirol strak op. Doop een mes in heet water en snijd je sushi in stukken. Eet smakelijk!

Heb je dit al helemaal onder de knie? Maak dan de sushi-donut!