Iedere dag ga je weer de struggle met jezelf aan. De meest lastige keuze van de dag: wat moet je gaan eten? Je hebt onlangs besloten om meer plantaardig te gaan eten, maar je inspiratie is ver te zoeken. Gelukkig zijn wij daar om je te helpen, want wij delen maar al te graag onze favoriete vegan recepten met je.

American pancakes met pistache en peer

Ons all time favourite ontbijtje is toch wel de American pancake. En hier hebben wij nu een heerlijke variant op gevonden, waardoor de ochtend al begint met een feestje op je bord. En voor iedereen die denkt dat vegan altijd verantwoord is: niet dus. Maar ach, lekker is het wel. En met dit recept bewijzen we maar weer eens dat je als vegan helemaal niet saai hoeft te leven.

Foto via Delicious
Foto via Delicious

Dit heb je nodig:

  • 220 gram volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snufje zout
  • 3 el suiker
  • 720 ml soja- of amandelmelk
  • 5 el 100% plantaardige margarine van Becel
  • handje rozijnen
  • 1 grote peer
  • 2 el gehakte pistachenootjes
  • toefje sojaslagroom
  • agavesiroop

Zo maak je het:

Meng de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en suiker in een kom. Voeg hier vervolgens de soja- of amandelmelk en 4 eetlepels plantaardige margarine van Becel aan toe. Meng dit vervolgens goed door elkaar tot er nog maar een paar kleine klontjes over zijn. Schil ondertussen de peer, verwijder het klokhuis en rasp 3/4 van de peer door het beslag. Voeg ook een handje rozijnen toe aan het beslag. Doe de overige eetlepel plantaardige margarine van Becel in een pan en verwarm dit op middelhoog vuur. Bak de pannenkoekjes met een doorsnede van ongeveer 8 centimeter in de pan en keer regelmatig om totdat beide kanten goudbruin zijn. Stapel de pannenkoekjes op een bord op elkaar en maak af met een toefje slagroom, de overige peer, de gehakte pistachenootjes en giet er wat agavesiroop overheen. Met zo’n ontbijt kan jouw dag niet meer stuk.

Zongedroogde tomaatjes en kikkererwt burger met kruidenmargarine

Op een echte burger hoort vlees? Niet wanneer je deze badboy hebt geproefd! Zo creëer jij binnen no-time je eigen, verantwoorde, plantaardige junkfood. Wat wil je nog meer?

Foto via iStock
Foto via iStock

Dit heb je nodig (4 pers):

  • 400g kikkererwten (afgespoeld en droog gedept)
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el zongedroogde tomaatjes
  • 1 handje verse basilicum
  • 50g amandelen (gemalen/ fijn gehakt)
  • zout
  • zwarte peper
  • 1 el Becel vloeibaar Olijf
  • 4 broodjes naar keuze
  • sla
  • 1 tomaat
  • 100% plantaardige margarine van Becel
  • knoflookpoeder
  • bieslookkruiden
  • citroensap

Zo maak je het:

Snipper de ene ui en snijd de andere ui in ringen. Neem een keukenmachine (of een blender) en doe hier de kikkererwten, gesnipperde ui, knoflook, zongedroogde tomaatjes en verse basilicum in en maal het fijn. Voeg hier vervolgens de fijn gehakte nootjes en het zout en peper aan toe en mix het nog even totdat alles goed gemengd is. Plaats dit mengsel vervolgens over in een pakje die je afdekt met folie en voor 20 minuutjes in de koelkast zet. Hierdoor wordt de mix wat stijver, waardoor je er later gemakkelijker burgers van kunt kneden. Wanneer je het mengsel uit de koelkast hebt gehaald, kun je hier 4 burgers met een dikte van ongeveer 1,5 centimeter van kneden. Wanneer de burgers klaar zijn, verwarm je wat Becel vloeibaar Olijf in een pan en bak je de burgers goudbruin. Maak ondertussen de kruidenmargarine aan, wat zorgt voor net dat extra beetje smaak! Doe 1/4 van het kuipje van de plantaardige margarine van Becel in een apart schaaltje. Voeg hier wat knoflookpoeder, peper, zout, bieslook en een klein scheutje citroensap aan toe. Zo heb je in no time je eigen kruidenspread! Nu kun je je burger gaan stapelen. Neem de broodjes, besmeer deze met de margarine van Becel, leg hier de sla, kikkererwt burger, plakjes tomaat en uienringen op en je kunt aanvallen!

Banoffee taart

De taart der taarten. Banaan in combinatie met toffee, hoe heerlijk klinkt deze combinatie? En in originele vorm is deze taart verre van vegan, maar met een paar simpele aanpassingen staat er binnen no time een vegan variant op tafel. Omdat het wat ons betreft altijd tijd is voor taart.

Foto via savingdessert
Foto via savingdessert

Dit heb je nodig:

  • 350 gram vegan volkorenkoekjes
  • 150 gram Becel plantaardige margarine met kokosolie en amandelolie
  • 4 rijpe bananen
  • 6 dadels
  • 1 el amandelpasta
  • 40 gram geschaafde pure chocolade
  • bakje soja slagroom

Zo maak je het: 

Gebruik een taartvorm met een diameter van 15 centimeter en vet deze in. Neem een blender of keukenmachine en maal hierin de volkorenkoekjes fijn. Smelt ondertussen de plantaardige margarine van Becel in een pannetje op laag vuur, voeg dit toe aan de koekkruimels en meng het nogmaals door elkaar. Kneed dit vervolgens tot een deegbol en druk het deeg uit in de taartvorm. Zorg dat je ook de randen goed bedekt. Zet de bodem minstens een uur aan de kant om af te koelen.

Vervolgens ga je met de vulling aan de slag. Mix 3 bananen, de dadels en de amandelpasta in een blender of keukenmachine door elkaar, tot er een karamelachtige massa ontstaat. Haal de bodem uit de koelkast en plaats de vulling in de taartvorm. Laat de taart nog 10 à 15 minuutjes opstijven in de koelkast. Snijd de overige banaan in plakjes en bereid de soja slagroom zoals op de verpakking is aangegeven. Wanneer de 10 minuten voorbij zijn, haal je de taart uit de koelkast en beleg je hem met de plakjes banaan. Strooi hier vervolgens de pure chocoladevlokken overheen, doe er een toef slagroom op en je banoffee taart is klaar!

Benieuwd naar de foodtrends van 2018? Wij vertellen het je.