Een nieuw jaar is een teken om nieuwe trends in het leven te roepen. Alhoewel we nu al ruim aan 2018 gewend zijn, is het nooit te laat om te weten wat de trends zijn. Producten waar we vijf jaar geleden nog nooit van hebben gehoord, behoren nu bijna tot onze primaire voedingsmiddelen. Er verandert ontzettend veel in de wereld en zo is het ook met onze voeding. En om een beetje op de hoogte te blijven, hebben wij de foodtrends van 2018 voor je op een rijtje gezet.

foodtrends-2018-becel-femfem

Een terugblik

Voordat we vooruit gaan kijken naar de foodtrends van 2018, blikken we eerst even terug op 2017. Afgelopen jaar is de aandacht naar plantaardige voeding ontzettend gegroeid. Vegetarische en veganistische restaurants kwamen als paddenstoelen uit de grond. Toch werd er minder gekeken naar enkel gezonde voeding. Een #fitgirl worden was niet meer prioriteit nummer één, genieten daarentegen wel. De Poké bowl werd onze nieuwe favoriete maaltijd en we maakten koffie van rode bieten. Een creatief jaar, maar wat kunnen we dit jaar verwachten op het gebied van voeding?

Bewustwording

2018 wordt het jaar waarin onze bewustwording omtrent voeding ontzettend zal gaan groeien. De aandacht voor het eten van onder andere minder vlees groeit. We zijn ons ervan bewust dat niet alleen vlees, maar ook zuivel belastend is voor het milieu. We doen massaal aan meatless Monday en vervangen zuivel voor plantaardige alternatieven. Zo zijn we meer dan ooit bewust van wat goed en minder goed voor ons is. Dit betekent echter niet dat we niet meer kunnen genieten. Het verschil is alleen dat we vaker kiezen voor een bewustere keuze.

Een plantaardige leefstijl blijft groeien

Dit is ook onderdeel van de bewustwording. We realiseren ons steeds meer dat plantaardige voeding niet alleen goed is voor ons zelf, maar ook voor de wereld. Bovendien is de drempel minder hoog. Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt om te kiezen voor een plantaardige variant, waardoor we ook sneller deze keuze zullen maken. Zo kun je bijvoorbeeld gemakkelijk roomboter vervangen door 100% plantaardige margarine van Becel. Voor op brood, maar ook om mee te bakken. Of maak je eigen 100 % plantaardige kruidenmargarine voor bij de borrel. Van heel veel producten is er een vervangend, plantaardig product aanwezig, waardoor je toch lekker en gevarieerd kunt blijven eten, alleen dan meer plantaardig. Bovendien gaan we paddenstoelen en bloemen dit jaar veel in onze gerechten terugvinden. De champignon is vooral populair omdat deze zo ontzettend lekker is, binnen een bewust voedingspatroon past en veelzijdig is. En de reden dat bloemen populair zijn, hoeven we niet uit te leggen. Je wordt al vrolijk van die kleuren op je bord en dan hebben we het nog niet eens gehad over de heerlijke aroma’s die er ontstaan.

Clockless eating

Een noodles ontbijtje? Avocadotoast als avondeten? Prima! De regels worden losgelaten en wanneer jij in de ochtend zin hebt in noodles, dan eet je die. Deze trend is al een beetje naar voren gekomen met de heerlijke pannenkoeken als ontbijt. Maar in 2018 is ons nieuwe motto: ‘Weg met die regels, we eten wat we willen, wanneer we willen’.

Zeewier

Zeewier is ons leven binnengekomen met de komst van de sushitrend in ons land. Maar in 2018 gaat dit product op heel veel verschillende manieren terugkomen. Hamburgers van zeewier, Taco’s van zeewier of chips van zeewier, zeewier is hot!

Poeder-superfood

Afgelopen jaar hebben we kennis gemaakt met Matcha en Kurkuma; hippe kruiden in de vorm van poeder. Je kunt ontzettend veel met deze kruiden met leuke kleurtjes. Matcha en Kurkuma gaan we dit jaar in heel veel gerechten tegenkomen.

Foto: Brenda Godinez via Unsplash
Foto: Brenda Godinez via Unsplash

Kleurrijke bordjes

Niet alleen de eetbare bloemen fleuren onze bordjes op. We gaan steeds meer kleurrijk eten tegenkomen, maar dan wel natuurlijk. Roze latte machiatto gemaakt van bieten, zwart ijs gemaakt van houtskool, of een blauw drankje gemaakt van algen. Wij zijn fan.

Omega 9

‘Dit zijn toch vetten?’ Dat klopt. Maar er is niets mis mee om goede onverzadigde vetten binnen te krijgen.  Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet draagt namelijk bij aan het behoud van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Zo vind je Omega 9 onder andere in ons favoriete product: de avocado, maar ook in noten, vloeibare margarine en margarine om op brood te smeren en olijfolie. Zo krijg je dit goedje dus gemakkelijk binnen.

We zijn ons steeds meer bewust van gezonde voeding, maar we vergeten ook zeker niet te genieten. Het wordt ons gemakkelijker gemaakt om te kiezen voor een meer bewuste variant (voor milieu, gezondheid en de dieren), waardoor we deze keuze ook sneller zullen maken. Kleurrijke, lekkere bordjes, zoals deze roze bietenspread, zullen op ons wachten in 2018 en wij zullen ze met alle liefde van de wereld opeten.

Lees ook: Column: de liefde van de vrouw gaat door de maag.