Ongeveer een derde van Nederland heeft last van slaapproblemen. Of ze hebben moeite met in slaap komen óf ze worden meerdere keren ’s nachts wakker. Niet kunnen doorslapen ’s nachts klinkt niet aangenaam maar we zijn er wel achter gekomen dat het vroeger hartstikke normaal was om een deel van de nacht wakker te zijn want je slaapmomenten verdeelde je altijd in twee gedurende de dag. Betekent dat dus dat we al ons hele leven al verkeerd slapen?

verkeerd slapen FEM FEM

Er is bewijs gevonden door antropologen dat het vroeger normaal was om de slaapperiode te verdelen in twee momenten wat dus betekende dat je niet zo’n 7 à 8 uur achter elkaar ’s nachts ging slapen.

Twee keer per dag slapen

Vroeger werd het moment dat je ging slapen niet bepaald door een vaste bedtijd. Het had meer te maken met wat er allemaal te doen was, de activiteiten die je op een dag had, en dus zorgde je dat je je slaap uren daar omheen regelde. Rond de 17e eeuw veranderde dit en ontstond er maar één manier van slapen: ’s nachts. Toen dit eenmaal veranderde kwamen grappig genoeg ook de eerste verschijnselen van slaapproblemen. Het lijkt er dus op dat het toch verstandigers is om op twee momenten van de dag zo’n vier uur slaap te pakken en daarmee slaaptekort en slaapproblemen uit de weg te gaan. Probleem alleen is dat we dit niet nu zomaar kunnen aanpassen aan ons dagelijkse leven.

Tijd dus om iets over te nemen van de Spanjaarden. Zij maken namelijk gebruik van siësta’s waardoor ze in Spanje minder last hebben van slaapproblemen. Een middagdutje tijdens het werk klinkt ook absoluut niet verkeerd. Wellicht een idee om het met je baas te bespreken?

Wat overigens ook schijnt te helpen om slaapproblemen te verminderen: gescheiden slapen. En mocht dat niet lukken dan kan je altijd met je hond in bed knuffelen. Scoor hier trouwens jouw bed voordelig met de Beter Bed kortingscode!