Helaas zijn wij als vrouwen allemaal bekend met de loonkloof die er is tussen mannen en vrouwen: mannen in dezelfde functie verdienen nu eenmaal een stuk meer dan vrouwen in een soortgelijke job. Zo ook in de voetbalwereld. Voetbalster Anouk Hoogendijk deed een boekje open over haar verdiensten als professioneel voetbalster – en dit is niet wat je had verwacht.

Anouk Hoogendijk

Voor wie nog niet bekend is met Anouk: Anouk is oud-voetbalster. Ze speelde tot 2017 professioneel voetbal voornamelijk op de Nederlandse velden. Zo begon ze bij FC Utrecht en heeft ze later voor Ajax gespeeld. En als dat nog niet genoeg was speelde ze ook in het Nederlands elftal. Dat Anouk een balletje kan trappen is dus wel duidelijk.

Het salaris

Als we denken aan een carrière als professioneel voetbalspeler, dan denken we gelijk aan een dikke bankrekening. Het laatste waar Messi en Mbappe zich dan ook zorgen over te hoeven maken is namelijk hoe het zit met hun pensioen. Voor vrouwen is dit helaas (!) even anders. Waar bij mannen het gemiddeld jaarsalaris op 300.000 ligt wanneer je in de Eredivisie speelt is dit voor vrouwen andere koek. Nu zul je kunnen zeggen dat dit ook het geval is omdat vrouwen op een minder hoog niveau presteren, dat is nu eenmaal zo, maar met verschillen zo groot als deze is er weldegelijk sprake van een loonkloof.  Het schrikbarende bedrag dat Anouk verdient is namelijk 1500 per maand (zelfs wanneer het dames team de EK halve finale in 2009 wist te bereiken). Yup, we kunnen beter een voetballer aan de haak slaan. #voetbalvrouw

 

Langzame verbetering

Maar er is ook goed nieuws: de loonkloof tussen mannen en vrouwen is de laatste jaren weldegelijk kleiner geworden. Yes! In 2019 was het bruto uurloon van vrouwen 14 procent lager, wat al een ruime verbetering is met voorafgaande jaren. Dit komt vooral omdat vrouwen vandaag de dag hoger opgeleid zijn dan vroeger #girlbosses. Hierdoor is het verschil in uurloon de afgelopen tien jaar al afgenomen van 20 naar de eerder genoemde 14 procent. Ondanks het feit dat we er nog niet zijn is een goed begin het halve werk.

Lees ook: Dit wil je: de meest rare maar geweldige banen