fases menstruatiecyclus

De vier fases uitgelegd: alles wat je moet weten over je menstruatiecyclus

Body & Mind16 mrt , 13:01 doorRomy Nouwen
Wanneer je geen hormonale anticonceptie gebruikt, doorloop jij ongeveer iedere vier weken dezelfde cyclus. Maarre, wist je dat geen enkel moment in je cyclus gelijk is? Het is ontzettend leerzaam om te weten hoe jij je door je cyclus heen voelt en hoe je deze kennis kunt toepassen op je dagelijks leven. Wij leggen je alles wat je moet weten over je menstruatiecyclus uit.
fases menstruatiecyclus 1

De vier fases van de menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus kun je eigenlijk opdelen in vier verschillende fases. Deze fases worden ook wel vergeleken met de seizoenen. In iedere fase voel je je anders, merk je andere dingen aan je lichaam en kan het handig zijn om dingen anders aan te pakken. Luisteren naar je lichaam is belangrijk en je cyclus speelt daarin een grotere rol dan je misschien wel zou denken.
Een kleine sidenote: geen enkel lichaam is hetzelfde en er is zeker geen goed of fout in dit verhaal. Uiteindelijk is het belangrijk dat je luistert naar je eigen lichaam. Het kan helpen om meer te weten te komen over je eigen cyclus, zodat je de kennis ook kunt toepassen.

1. De menstruatie-fase

Je cyclus start met je menstruatie . Dit wordt ook wel de winter genoemd. Je wordt ongesteld en verliest bloed. Dit kan gepaard gaan met bijwerkingen als buikkrampen, rugpijn, misselijkheid of hoofdpijn. Je menstruatie duurt gemiddeld drie tot zeven dagen, maar het kan eigenlijk iedere cyclus weer anders zijn. Daar is overigens helemaal niets geks aan. Zowel je oestrogeenlevel als je progesteronlevel zijn laag. Dit is nodig, omdat je baarmoederslijm afgebroken moet worden. Het niet bevruchte eitje moet namelijk afgevoerd kunnen worden.

Dit voel je in je lichaam

In deze week kun je beter een stapje terug nemen. Naast dat je je naar kan voelen door allerlei kwaaltjes, is je energiepeil waarschijnlijk ook ontzettend laag. Je ziet het waarschijnlijk allemaal wat minder positief in, je kunt chagrijnig zijn en je kunt je emotioneler voelen.

Zo pak je deze fase aan

Zorg ervoor dat je genoeg voedingsstoffen naar binnen krijgt. Je wil misschien het liefst een patatje oorlog en een bak ijs, maar geef er niet altijd aan toe. IJzerrijke voeding zijn belangrijk en je vochtinname moet op peil blijven. Daarnaast is het belangrijk dat je rust neemt. Je lichaam heeft het nodig. Ren geen marathon, maar kies bijvoorbeeld voor een fijne yoga-les.

2. De folliculaire-fase

Zodra je menstruatie over is, kom je terecht in de folliculair-fase. Dit wordt ook wel de lente genoemd en duurt gemiddeld ook drie tot zeven dagen. Waarschijnlijk ken je het gevoel van de lente wel. De kriebels in je buik en de zin om meer te gaan ondernemen. Dit is in deze fase van je menstruatie exact hetzelfde. Dat komt doordat je oestrogeenlevel enorm stijgt. In je lichaam gebeurt er ook van alles. Er wordt follikel stimulerend hormoon naar je eierstokken gestuurd, zodat er nieuwe eitjes gaan rijpen.

Dit voel je in je lichaam

In deze fase ga je je met de dag beter voelen. Je vindt ineens weer alle energie terug en hebt zin om allerlei leuke dingen te ondernemen. Daarnaast voel je je ook meteen een stuk fitter. Je bent minder moe en in je hersenen is er meteen meer ruimte voor creativiteit.

Zo pak je deze fase aan

Maak gebruik van de hoeveelheid energie die je hebt en plan deze tijd wat meer vol met leuke dingen. Je hebt er immers genoeg energie voor. Je kunt in deze fase ook wat zwaardere sporten uitoefenen, want je lichaam kan het aan. Kortom: haal er in deze dagen alles uit dat er in zit!

3. De ovulatie-fase

De folliculaire-fase gaat vanzelf over in de ovulatie-fase wanneer je eitjes rijp genoeg zijn. Deze fase, die gemiddeld drie tot vier dagen duurt, wordt ook wel de zomer genoemd. Tijdens deze fase wordt er nog meer follikel stimulerend hormoon vrij, zodat je eierstokken uiteindelijk een eicel loslaten. Ook stijgt je oestrogeenlevel tot een hoogtepunt, zodat je baarmoederslijm dikker wordt. Je lichaam is bezig om de ideale omstandigheden te creëren voor een bevruchting.

Dit voel je in je lichaam

Tijdens deze fase voelt het waarschijnlijk alsof je de hele wereld aankunt. Zo groeit je zelfvertrouwen meteen, kun je je zelfbeeld meer waarderen en ben je ineens heel goed in staat om je in woorden uit te drukken. Communicatief kun je namelijk ineens heel sterk zijn. Verder straal je ook meteen, van binnen en van buiten. Je huid ziet er bijvoorbeeld ineens veel gezonder en beter uit.

Zo pak je deze fase aan

Waarschijnlijk schiet je libido meteen omhoog. Het is dan ook het beste moment om hieraan toe te geven. Toch is het belangrijk dat je scherp bent, want tijdens deze fase is de kans op zwangerschap het grootst. Als je dit niet wil, is het gebruik van enige vorm van anticonceptie belangrijk. Verder kun je ook in deze fase genoeg sociale activiteiten blijven plannen, want je hebt meer energie dan ooit.

4. De Luteale-fase

De Luteale-fase is de laatste en meteen ook de langste fase van je menstruatie. Deze fase duurt tien tot veertien dagen en wordt ook wel de herfst genoemd. In deze periode gebeurt er veel in je lichaam. Progesteron en Oestrogeen zijn beide ontzettend hoog, maar dalen zodra je lichaam doorheeft dat er geen eicel bevrucht wordt. Uiteindelijk daalt het tot het punt dat je lichaam de niet bevruchte eicel gaat afvoeren en je cyclus weer opnieuw begint.

Dit voel je in je lichaam

Je gevoelens gaan tijdens deze fase alle kanten op dus het is best lastig om te voorspellen. Waarschijnlijk voel je je in de eerste dagen van deze fase nog rustig en kalm, maar daar komt na een aantal dagen verandering in. Hoe lager de hormonen, hoe meer stemmingswisselingen. Ook kun je in deze fase al wat meer last krijgen van lichamelijke kwaaltjes. Denk bijvoorbeeld aan gevoelige borsten of hoofdpijn.

Zo pak je deze fase aan

In deze periode zal je merken dat je energie afneemt. Je hebt niet zo heel veel zin meer om constant de deur uit te gaan en dat is oké. Plan niet te veel sociale activiteiten en zorg dat je genoeg rustmomenten kunt pakken. Daarnaast is het misschien niet zo verstandig meer om zware sporten uit te oefenen. Pilates of yoga is een beter idee voor jou! Enne, vergeet niet genoeg voedingsstoffen te verwerken want je lichaam kan het wel gebruiken. Vooral vitamine B, calcium en magnesium zijn in deze fase erg belangrijk.