We lijken er aan vastgegroeid; onze smartphone. We staan ermee op en we gaan ermee slapen. Niet zo gek dat sommige mensen hun smartphone gebruik willen gaan veranderen. Dit moet Gwen van Poorten ook gedacht hebben. De presentatrice heeft al jaren geen WhatsApp meer en zet haar telefoon regelmatig uit. Ze gunt iedereen de rust die ze daardoor gevonden heeft.

Doodop beginnen aan je dag

“Als jij je hoofd direct bij wakker worden al volstopt met allerlei informatie, dan begin je toch doodop aan je dag? Zoveel mensen hebben hun telefoon als wekker en kijken bij het afgaan daarvan direct even naar WhatsApp. Dan gaan ze door naar het nieuws, waar je toch vaak somber van wordt, om op Instagram jaloers te worden op die collega die wel op vakantie is. Zo wil je je dag toch helemaal niet starten?”, aldus Van Poorten.

Telefoon out

De presentatrice liet een paar jaar geleden tijdens opnames haar telefoon en zender in de wc vallen en was in eerste instantie in paniek omdat haar telefoon niet meer werkte. Al snel sloeg die onrust om en inmiddels wil ze niet anders meer. “In die tijd kon mijn hele dag verpest worden omdat ik een appje kreeg over een deal die niet doorging. Dan was ik vrij, maar omdat ik toch een beetje met werk bezig was, was mijn vrije dag niks meer waard. Nu bepaal ik zelf hoe en wanneer ik die informatie krijg; als ik mijn mail niet open, zie ik het niet. Met notificaties word je constant uit het moment gehaald, ze bepalen je leven veel te veel.”

Mij niet bellen

Van Poorten doet samen met LINDA.meiden voor de editie ‘Mij niet bellen’, de oproep om op 10 januari een dag volledig offline te gaan. De presentatrice hoopt dat die ene dag mensen kan helpen inzicht te krijgen in hoe ze graag hun tijd willen besteden. “Wie besluit dat je altijd maar aan moet staan? Ben jij dat, is dat je baas? Echt, ooit kijken we terug op deze tijd en denken we: waarom deden we dat? Ik denk dat je zelf bepaalt wat je fijn vindt, dat je zelf de keuze hebt. Bij mij werd dat heel duidelijk toen ik al die constante signalen van buiten niet meer kon ontvangen.”

Ook zien we onder anderen Eloise van Oranje, Annekee Molenaar en Rianne Meijer meedoen met de #ikgaoffline trend. Gwen denkt dat het niet voor iedereen even goed werkt, maar je kunt het altijd een dagje proberen beaamt ze.

Wat denk jij? Ga jij meedoen?

Merk je dat je door je smartphone-gebruik ook niet goed in slaap kunt komen? Wij hebben wat tips voor je die kunnen helpen.