De toename van het aantal mensen die dagelijks Podcasts luisteren is de afgelopen jaar behoorlijk gestegen. Maar nog niet iedereen is op de hoogte van wat het precies is en hoe het werkt. Dus voordat wij ons nog meer gaan verdiepen in wat er allemaal te beluisteren valt en tips, leggen we eerst uit wat de term podcast nou precies allemaal inhoud.

podcast voor dummies FEM FEM

Wat is een podcast nou precies?

Een podcast is simpelweg een geluidsbestand die je kan streamen of downloaden op je telefoon. Je kunt het eigenlijk het beste vergelijken met een radioprogramma die je altijd en overal kunt beluisteren. Zo is er bij een podcast voor ieder wat wils met alle soorten onderwerpen: interviews, sport, games, koken, gezondheid, noem het maar op. Ben je op zoek naar een bepaald onderwerp? Je zult je verbazen hoeveel podcasts er te zien zijn met dát onderwerp. Geen reden meer om je te vervelen dus.

Waar komt het vandaan?

Voordat het in Nederland zich heeft ontwikkeld, waren de Amerikanen ons al een streepje voor. In 1997 begon Dave Winer, een Amerikaanse software developer, met het vinden van een manier om mediabestanden op te nemen en via geluid uit te zenden. Hij verzon hiervoor de term ‘podcast’ door iPod en broadcast aan elkaar te plakken. Tja, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Zo duurde het even voordat het wat bekender werd, want in 2004 dook de term podcast pas echt op toen Ben Hemmersley, een Britse internettechnoloog, de nieuwe uitzendtechniek omschreef en vervolgens was het Adam Curry, de Nederlands-Amerikaans presentator, die ervoor heeft gezorgd dat het groots is geworden.

Kortom, nu kan je een keer wat anders proberen dan die eeuwige muzieklijst tijdens het hardlopen of wanneer je onderweg bent naar je werk. En al helemaal ideaal tijdens het reizen.

Al nieuwsgierig geworden? Dit is dé succesvolle podcastserie die je nu gelijk wilt luisteren.