Heb jij ook wel eens van die bizarre gedachtes waarvan je denkt, hoe dan? Ineens de auto of het vliegtuig uitspringen, zomaar iemand die voorbijloopt ineens zoenen, de kat die voorbijloopt ineens een schop verkopen… Je zal ze niet snel uitspreken, of überhaupt uitvoeren, toch zijn deze gedachten er. Grote kans dat dit intrusies zijn, wij vertellen je wat je moet weten!

@pexels.com
@pexels.com

Wat zijn intrusies

Intrusies zijn in principe gedachtes die ineens opkomen en net zo snel weer weggaan. Het ding is wel dat deze gedachtes vaak vrij bizar zijn, bijvoorbeeld ‘wat als ik mijn collega ineens een enorme klap verkoop’ terwijl je niet eens boos bent. Bij deze gedachtes komt er meestal meteen een beeld van in je hoofd op. Intrusies komen vaak terug en zijn meestal niet gewenst. Ook kun je er enorm van schrikken, of je er zelfs voor schamen. Toch is het niet gek om zulke gedachtes te hebben, uit onderzoek blijkt dat 90% van de mensen wel eens een intrusie heeft gehad.

Waarom hebben we deze gedachten?

Toch hebben deze bizarre gedachtes best een praktische en handige functie. De beelden en gedachtes die in je hoofd komen zijn dingen die je 99,9% zeker niet gaat uitvoeren. Volgens wetenschappers kun je deze gedachtes dus ook zien als waarschuwing. Ze laten juist zien wat je níet zou willen doen. Hier maken je hersenen meteen een beeld bij zodat je je bewust bent van de gevolgen van je gedachtes. Het is dus eigenlijk een waarschuwing en houdt je extra tegen van het uitvoeren ervan.

@pexels
@pexels.com

Wat kun je ertegen doen?

Ondanks dat je best wel kunt schrikken van deze bizarre gedachten, zijn ze ook vaak snel weer weg. Je hebt er dus in principe niet echt last van. Wel wordt het vervelend als dezelfde gedachtes en beelden steeds terugkomen en niet meer uit je gedachten gaan. Op dat moment wil je er iets aan gaan doen. Dit is wat je vooral wel en niet moet doen:

Witte ijsbeer

Als je van deze gedachten af wil is het niet aan te raden om je gedachten te vermijden. Je hersenen kunnen namelijk het woord ‘niet’ niet goed verwerken. Je kent misschien nog wel het trucje ‘je mag niet aan een witte ijsbeer denken’. Waar denk je nu aan? Juist. Zo werkt het precies met deze gedachten, hoe meer je er mee bezig bent, des te meer zul je er aan gaan denken. Probeer je intrusies dus niet te vermijden of weg te drukken.

@pexels
@pexels.com

Situaties niet ontlopen

Wanneer jij heel veel last hebt van je intrusies, is je eerste instinct om de situaties waar de gedachtes over gaan dan maar te vermijden. Als jij bijvoorbeeld elke keer dat je op een treinstation staat, gedachtes hebt over voor de trein te springen, is de kans groot dat je vanaf nu de auto neemt. Waarschijnlijk omdat je toch ergens de angst voelt dat je dit echt gaat doen. Maar het vermijden van de situatie helpt niet om je gedachtes te verminderen. Wat wel helpt is juist het vergroten van de gedachtes of de gedachtes juist volledig te negeren.

Merk je nu echt dat deze intrusies je dagelijks leven zodanig beïnvloeden, dat je fysieke gesteldheid eronder gaat lijden? Dan kun je altijd nog een professionele hulpverlener inschakelen. Maar bedenk eerst: iedereen heeft wel eens intrusies, en er is niks ergs of geks aan!

Lees ook: Ben jij een highly sensitive person? Dan klinken deze 5 dingen jou bekend in de oren!