Raak jij thuis, op je werk of bij vrienden snel overprikkeld? Dat is helemaal niet gek! Maar liefst 1 op de 5 mensen zijn in bepaalde mate hoogsensitief. Deze 5 dingen zijn herkenbaar als je hoogsensitief bent:

Foto: Brunabear
Foto: Brunabear

1. Je vindt het moeilijk om gebeurtenissen en emoties los te laten

Je doet er over het algemeen wat langer over om je gevoelens te verwerken. Bepaalde gebeurtenissen kunnen voor jou namelijk harder binnenkomen dan bij de een persoon zonder high sensitivity. Hierdoor kan het soms dagen duren voordat je los kan laten wat er gebeurd is. Tips nodig voor hoe je als hooggevoelig persoon met tegenslagen en emoties om moet gaan? Klik dan hier!

2. Je geniet intens van de kleine, fijne dingetjes

Het feit dat gebeurtenissen en andere prikkels van buiten harder binnenkomen, heeft ook een goede kant. Je kan hierdoor namelijk intens genieten van kleine dingen zoals muziek, kunst en zelfs de vrolijke lach van iemand. Probeer regelmatig iets te doen waar je van geniet. Dit geeft je namelijk een energieboost!

3. Je bent gevoelig voor geluid, licht, en/of geur

Eén van de meest bekende kenmerken van hoogsensitiviteit is wel de gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels. Je raakt snel afgeleid en overweldigd door de geluiden, lichten en soms zelfs geuren om je heen. Wil je je goed kunnen concentreren? Probeer dan deze prikkels te elimineren door bijvoorbeeld het dragen van een noise-cancelling koptelefoon.

4. Je bent graag even helemaal op jezelf

Omdat je zo overweldigd wordt door de prikkels van buitenaf, is het belangrijk om regelmatig even tijd voor jezelf te nemen. Geef jezelf de tijd om bij te komen van alle indrukken en rustig te ontspannen. Deze pauzes zijn essentieel voor hoogsensitieve mensen. Zie het als een batterijtje die bij jou iets sneller leeg gaat en dus vaker moet worden opgeladen!

5. Je neemt snel het humeur van anderen over

Hoogsensitieve mensen hebben over het algemeen een heel groot inlevingsvermogen. Jij kan dan ook gemakkelijk het het humeur van iemand herkennen en zelfs overnemen. Je kan snel van stemming wisselen, wat natuurlijk positief maar zeker ook negatief kan uitpakken. Probeer daarom zoveel mogelijk bij jezelf te blijven.

Heb jij veel last van afleiding tijdens je werk? Met deze 20-20 regel blijf je sneller gefocust!