Dat de pandemie een behoorlijk impact op ons leven heeft gemaakt is een gegeven feit. Gelukkig is het niet allemaal negatief: deze rare en onzekere tijd kan ons namelijk leiden tot bezinning en verandering. Aangezien bijna iedereen nu thuiswerkt, hebben we meer tijd om na te denken over de juiste balans tussen werk en privé na deze periode. Hieronder vind je een paar handige tips en tricks die jou daarbij kunnen helpen. Let’s get this!

@pinterest
@pinterest

Werk en privé

In de ideale wereld is de balans tussen werk en privé helemaal amazing! Je klapt om vijf uur je laptop dicht, pikt je kids op van school. Daarna staat het eten voor je klaar en gaan je koters rond negen uur naar bed. Je sluit je dag nog af met een steamy night en perfect! Jammer genoeg weten we wel beter: overwerken, zelf koken en opstandige kinderen zijn dingen die in je dagelijks leven helaas veel voorkomen. Oh, en van die hete nacht met je partner komt na een hele dag werken niet veel terecht. Je privéleven dringt dus vaak door tot de werkvloer en eenmaal thuis zit je nog steeds met je hoofd bij werk. Het is soms dus knap lastig om je loopbaan te combineren met alles wat je in je vrije tijd wil ondernemenDe oplossing? Een work-life-blend.

Work-life-blend

Volgens de work-life-blend is het heel normaal dat je vrije tijd en werk door elkaar lopen. Het is juist goed! Dit fenomeen houdt namelijk in dat je helemaal op het verkeerde spoor zit door de perfecte balans tussen werk en privé altijd maar na te streven. Dit wekt namelijk de indruk dat er iets negatiefs (werk) moet worden tegengegaan door iets positiefs (vrije tijd). Maar wat nou als je juist enorm blij bent met je loopbaan? Moet daar dan perse iets tegenover staan? Wanneer je accepteert dat er verschillende zaken tegelijkertijd in je leven spelen, zal je juist rust ervaren. Een work-life-blend waarin je vooral niet streeft naar de perfecte balans tussen werk en privé en deze met elkaar mengt zou dus een stuk beter zijn. Benieuwd? Wij helpen je op weg.

1. Stop met multitasken en omarm Time chunking

Multitasken is iets waar zo’n beetje iedereen aan mee doet, maar laat dat lekker joh! Uit talloze onderzoeken is gebleken dat dit totaal niet effectief is. Sterker nog, de kans om fouten te maken is een stuk groter. Sommige werkzaamheden duren nou eenmaal wat langer. Probeer daarom niet aan een andere klus te beginnen als je er nog een moet afronden. Wat wel werkt is Time chunking! Dit is een methode om vaste tijdsblokken volledig te besteden aan specifieke taken. Zo neem je dus veel tijd voor één grote taak in plaats steeds te switchen tussen kleinere taken. Deze vorm van timemanagement werkt een stuk effectiever en je kunt verschillende soorten activiteiten daardoor allemaal evenveel aandacht geven. Win-win-situatie dus.

2. Focus girl focus

Tegenwoordig zijn we ongeveer altijd bereikbaar en hebben we al het nieuws voortdurend binnen handbereik. Allemaal leuk en aardig, maar dit kan ook zorgen voor enorm veel afleiding. Zo heb je binnen no-time een uur lang de artikelen op de Facebook pagina van FEM FEM gecheckt! Om de focus te houden op je taken, is het nodig om een af en toe je telefoon op slaapstand te zetten. Dus: demp groepsgesprekken en zet je push-berichten uit. Wedden dat je fully focused blijft?

3. Denk aan de work-life-blend

Er zit een dunne lijn tussen werk mixen met privé of gewoon een workaholic zijn. Check daarom dagelijks hoe je routines je bevallen en stel jezelf regelmatig de volgende vragen. Is er voldoende tijd voor je persoonlijke ambities? Kom je verder met je persoonlijke ontwikkeling? Deze is een zogenaamde to-feel-lijst laat je stilstaan of je je werk niet té veel met je vrije tijd mixt.

Tot slot: een work-life-blend is even wennen en krijg je niet van de ene op de andere dag. Accepteer daarom dat het wat langer kan duren en zie het als een constant bewegend proces.

Lees ook: 5 signalen dat je veel succesvoller bent dan je zelf denkt