De liefde kan natuurlijk heerlijk zijn. Vlinders in je buik, gevoelens van geluk en pure blijdschap. Toch heeft de liefde ook een andere kant die een stukje minder leuk is dan we net beschreven. De liefde kan namelijk ook heel pijnlijk, stressvol en vervelend zijn. Het kan je hart breken, waardoor je ziek van liefdesverdriet bent. Het kan uitzichtloos voelen, maar dat hoeft het niet te zijn. Dit is hoe je om gaat met liefdesverdriet.

ziek van liefdesverdriet
Bron: Riverdale

Ziek van liefdesverdriet

Wanneer je door een break-up gaat, kun je letterlijk ziek van liefdesverdriet worden. Je kunt er kapot van zijn en zelfs fysieke klachten van ervaren. Het is niet niets en het wordt vaak onderschat. Aan de volgende tekenen kun jij herkennen dat je lijdt aan lovesickness.

1. Je leeft op de automatische piloot

En je vertoont af en toe irrationeel gedrag. Je bent bijvoorbeeld ineens te vinden op plekken die te maken hebben me je ex zonder dat je eigenlijk weet waarom je daar bent.

2. Je voelt je misselijk

Daar waar vlinders kunnen zorgen voor een prettig gevoel van misselijkheid, kan liefdesverdriet juist voelen als een blok in je maag. Je kunt je letterlijk misselijk voelen van een break-up.

3. Je komt lastig in slaap én slaapt slecht

Je bent nou eenmaal met honderd andere dingen bezig dus slapen gaat met moeite.

4. Hoofdpijn

Net als misselijkheid, kun je ook hoofdpijn ervaren als fysieke klacht. Dit komt deels doordat je slecht slaapt, maar ook omdat je je best druk kunt maken in deze situatie.

5. Fantasieën

Je kunt je gedachten niet uitzetten en blijft nadenken en fantaseren over dingen die waarschijnlijk nooit gaan gebeuren.

Zo ga je ermee om

Hoewel deze periode vreselijk is, is niet onmogelijk om er doorheen te komen. Je komt er waarschijnlijk ook nog eens sterker uit! Gebruik de volgende tips om om te gaan met je liefdesverdriet.

1. Zoek geen contact meer

Als je zo snel mogelijk over je ex heen wil komen, is het beter als je het contact niet meer opzoekt. Zorg ervoor dat je hem of haar op zijn minst 30 dagen niet ziet om ervoor te zorgen dat je zelf genoeg afstand kunt nemen.

2. Ontvolgen op sociale media

Het helpt zeker niet als je steeds herinnert wordt aan je ex. Zorg er daarom voor dat je zijn berichten en/of profiel niet meer voorbij ziet komen op sociale media. Het is beter om je te focussen op jezelf!

3. Zorg voor afleiding

Je hebt waarschijnlijk alleen maar zin om de hele dag in bed te liggen huilen. Toch is dit niet de manier waarop jij hierover heen gaat komen. Zoek dus naar leuke afleiding om zo even je gedachten te kunnen verzetten. Ga bowlen met je vriendinnengroep, ga uiteten met je moeder of plan een dagje shoppen met je bff. 

4. Focus op wat jij waard bent

Alles gebeurt met een reden! Deze break-up voelt misschien als iets wat jou nooit had mogen overkomen, maar waarschijnlijk denk je hier later anders. Jij verdient het aller beste! Focus je dus alleen maar op wat jij waard bent.

5. Blijf in de realiteit

Zorg ervoor dat je je niet te veel laat leiden door je fantasieën, maar blijf met je gedachten in het hier en nu. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel focust op dingen die toch niet gaan gebeuren!

Lees ook: Dit is jouw ultieme break up survival guide