Normale aardappel, zoete aardappel, french fries, curly fries, waffle fries, aardappelpuree: we houden van aardappel! Maar als er één ding is waar we niet van houden, dan zijn dat slappe frietjes. Yikes! Terwijl het maken van ‘normale’ frietjes vrij simpel is, gaat het bij zoete-aardappelfrietjes vaak fout – met slappe, zachte frietjes als resultaat. Geen zorgen: we leggen je uit hoe jouw fries straks super crispy zijn!

De oven

Natuurlijk kun je zoete aardappel frituren maar niet iedereen heeft een frituurpan. Daarnaast gebruik je met frituren erg veel olie wat ervoor zorgt dat de frietjes nogal vet worden – niet zo goed voor de lijn dus! Als je de oven gebruikt is het belangrijk dat hij op hete-luchtstand staat. Dit zorg ervoor dat je frietjes aan alle kanten mooi gekleurd zullen worden.

Maar hoe warm zet je de oven? Die zet je op 225 graden precies! Dit is heel belangrijk: wanneer je hem lager zet blijf je zitten met slappe zooi en wanneer je hem hoger zet zullen ze zwart worden. Oepsie. 

De olie

Er zijn natuurlijk enorm veel soorten olie die je kunt gebruiken om mee te koken en we zien bijna door de bomen het bos niet meer. Laten we het daarom vooral vrij simpel houden: kokos-, zonnebloem- en arachideolie zijn je grootste vriendjes wanneer je frietjes gaat maken! Deze soorten hebben namelijk een hoog rookpunt – wat betekent dat de olie een hoge temperatuur kan hebben. Olijfolie is dus niet geschikt! 

Oventijd

Timing is everything! Gemiddeld zullen de frietjes klaar zijn na 25 minuten maar het kan ietsje langer duren. Dit ligt aan hoe dik je de frietjes hebt gesneden en aan het soort oven wat je gebruikt. Houd ze daarom vooral lekker in de gaten en ga niet ondertussen je kledingkast opruimen. Zo kun je alvast deze lekkere couscoussalade klaarmaken terwijl je frietjes in de oven zitten.

De gouden tip

En dan nog een laatste tip: keren, keren, keren… Ondanks je oven op de hete-luchtstand staat, blijft het belangrijk om de frietjes te keren! De bakplaat wordt namelijk ook loeiheet.

Lees ook: Drie overheerlijke zoete aardappel gerechten #1