Al sinds ze klein zijn, denken veel meiden na over het krijgen van kinderen. Moeder worden is daarom ook echt een droom van veel vrouwen. Hoe ouder we worden begint daar steeds meer de focus op te liggen. Als je uit een groot gezin komt is de kans dat je zelf een groot gezin krijgt ook een stukje groter. Maar hoeveel kinderen wil een vrouw nou gemiddeld? Je leest het hier.

@lifeasweknowit
@lifeasweknowit

De cijfers

Een eeuw geleden waren de gezinnen een stuk groter dan nu, in 1900 kregen vrouwen namelijk gemiddeld 4.5 kinderen. Nu ligt dit gemiddelde nog slechts op 1.7 per vrouw. Hiermee zit Nederland wel nog steeds boven het Europese gemiddelde van 1.54 baby’s per gezin. De grootste gezinnen vindt je in Frankrijk, waar vrouwen gemiddeld 2.02 kinderen krijgen. Toch is dit gemiddelde van 1.7 zorgwekkend, vooral voor de economie, want Nederland vergrijst. Vrouwen zouden gemiddeld 2.1 kleintjes moeten krijgen om de bevolking op peil te houden.

@lifeafweknowit
@lifeafweknowit

Kinderen

In 2019 werden er in totaal 169.680 baby’s geboren, dat klinkt als best veel, maar toch neemt dit aantal elk jaar af. Uit een klein onderzoek van 24Baby blijkt wel dat vrouwen wel grote gezinnen wíllen. In hun poll vroegen zij hoeveel kinderen vrouwen zouden willen hebben. De meeste vrouwen kozen in dit geval voor een gezin met maar liefst 3 kinderen. Een kwart van de mensen die deze poll hebben ingevuld kozen zelfs voor 4 druktemakers! Slechts 9% wilde helemaal geen kinderen. En de overgebleven vrouwen kozen voor 2 kleine koters. Toch blijft ons gemiddelde dus steken op 1.7 baby’s per vrouw.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Gigi Hadid (@gigihadid)

Oorzaken

Dat we met z’n allen steeds minder kindjes krijgen heeft een aantal oorzaken. Dit heeft alles te maken met onze opleiding en nieuwe manieren van werk. Vrouwen die langer studeren hebben vaak minder financiële middelen om vroeg aan deze stap te kunnen beginnen, ze starten daarom later, waardoor het gemiddelde lager blijft. Ook zorgen flexcontracten voor onzekerheid voor de toekomst bij vrouwen, pas in een stabiele situatie kiezen vrouwen sneller voor het nemen van een kind. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, stijgt dus enorm. In 1970 waren vrouwen gemiddeld 24,1 jaar bij het krijgen van hun eerste kind, inmiddels ligt dit op gemiddeld 30 jaar.

Lees ook: op déze dag worden de meeste baby’s verwekt!