Als je tegen de 30 aanloopt wil je waarschijnlijk gesetteld zijn. Huisje, boompje, beestje is dan waarschijnlijk één van de doelen die jij hebt opgesteld. Maar naast het stichten van een gezinnetje of het kopen van een leuke woning, is het ook wel handig als je je financiële zaken op orde hebt. Daarom hebben wij hieronder een lijst van 6 dingen opgesteld waarin je geïnvesteerd moet hebben voor je 35ste. Let’s invests some money ladies!

investeren FEM-FEM

#1 Blijf jezelf ontwikkelen

Dat je een diploma hebt gehaald hoeft het niet te betekenen dat je nu klaar bent met groeien. In tegendeel zelfs, want de meest succesvolle en rijke mensen zijn namelijk nog constant bezig met het ontwikkelen van zichzelf. Onderwijs jezelf door te lezen, een cursus te volgen of bezoek evenementen die werk gerelateerd zijn. Ga op deze manier opzoek naar nieuwe uitdagingen, maak handige connecties en ga voor die hogere functie of een salaris waar je u tegen zegt.

#2 Praat met je partner over investeren

Praat met je partner over geldzaken. Wees open naar elkaar en regel wat jouw eigendom is en wat van hem of haar is. Mocht jullie relatie niet zo lekker meer gaan, dan weten jullie in ieder geval beide waar jullie op financieel gebied aan toe zijn.

#3 Maak een geld potje voor je (toekomstige) kids

Studeren kost tegenwoordig aardig wat geld. Het is daarom ook van groot belang om vroeg van te voren geld opzij te leggen voor je (toekomstige) koters. Je wilt namelijk niet dat je kinderen niet kunnen studeren of met een torenhoge studieschuld opgezadeld zitten. Zie het als een investering voor de toekomst!

#4 Koop of huur een ruim optrekje

Je wilt natuurlijk wel dat je kinderen opgroeien in een veilige omgeving. Zorg er daarom ook voor dat je bewust gaat kijken naar een woning. Houd daarbij rekening met de omgeving en de grote van het huis. Je kan natuurlijk niet je kinderen groot brengen in een afgezaagde studentenflat midden in een criminele wijk. Dus spaar wat centen en investeer in een kindvriendelijke omgeving.

#5 Stel beleggingsdoelen en zet wat opzij voor grotere aankopen

Deze doelen worden natuurlijk geheel door jezelf bepaalt. Het is althans jouw toekomst! Kinderen, vakanties met de hele familie en misschien nog wel een flinke studieschuld, het kost allemaal veel geld. Wees er vroeg bij en ga beleggen, dit scheelt veel stress in de toekomst. Ook kun je ervoor kiezen om aandelen te kopen. Hiermee koop je een deelneming in een bedrijf. Je kunt hierdoor profiteren als het goed gaat met het bedrijf en de koers van het aandeel stijgt. Ook krijg je vaak dividend uitgekeerd, een stukje van de winst. Een aandeel is een bewijs van deelname in het kapitaal van een onderneming.

#6 Beleg of zet 10% van je inkomen opzij

Misschien is het nog een beetje vroeg om na te denken over je pensioen, maar ook jij wilt op je oude dag van het leven kunnen genieten. Zet daarom ook wat geld opzij op een aparte rekening, zodat je in de toekomst niet hoeft rond te komen van een mager pensioentje. Op deze manier heb je in de toekomst weer wat meer te besteden als je straks niet meer hoeft te werken voor je centen.

Lees ook: Iets bijverdienen terwijl je thuiszit? Deze apps kunnen jou geld opleveren