Wekelijks openen en ontdekken wij nieuwe parels in onze hoofdstad. Van de plekken waar je eindeloos veel nacho’s kan eten tot dé plek waar je heen moet voor taco’s en tequila. Afijn, we hebben nog een juweel om toe te voegen aan onze lijst want afgelopen zomer is Levain et le vin geopend en ze verkopen de twee dingen die het belangrijkst zijn in het leven: brood en wijn.

wijn en brood FEM FEM

Levain et le vin

Bakkerij Levain et le vin moet je eigenlijk zien als een oude Franse boerderij maar dan aan de drukke Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam. Eigenaresse Florence van Limburg Stirum is geboren in het Franse Montpellier en wilde het Franse gevoel naar Amsterdam brengen en verkoopt in haar zaak enkel brood en (natuur)wijnen – vandaar ook de naam. Het brood wat wordt verkocht maakt Florence helemaal zelf en leerde ze tijdens haar opleiding aan de Ballymaloe Cookery School en haar kennis voor natuurwijnen deed ze op in Amsterdam bij het Bolomey Wijnimport.

Duurzame aanpak

Voor Florence was het belangrijk om een zaak te openen waar duurzaamheid van groot belang is. Daarom gebruikt ze in de winkel zo min mogelijk plastic (denk hierbij aan plastic tassen, deksels, bekers en rietjes). Ook zorgt ze voor weinig tot geen foodwaste door de broden die niet worden verkocht de volgende dat als croutons te verkopen. Ook qua leveranciers was het voor Florence belangrijk om met partijen te werken op basis van hun duurzame aanpak en werkt ze vooral met lokale (biologische) bedrijven.

Kortom, Florence is een typisch geval van iemand die van haar passie haar werk heeft gemaakt. And hard work pays off want wil je brood halen bij Levain et le vin moet je er vroeg bij zijn! Ze gaan namelijk als een tierelier over de toonbank. En no worries, ze serveert ook gewoon koffie.

Wil jij nog meer wijnkennis opdoen? Regel een tripje naar La Cité du Vin: een wijnpretpark in hartje Bordeaux.