Een nieuwe baan vinden is een hele opgave. Dat je tussen die oneindige lijst banen eindelijk je droombaan hebt gevonden betekent helaas nog niks. Jouw sollicitatie moet er natuurlijk wel echt uitspringen om daadwerkelijk uitgenodigd te worden. En hoe goed je CV en motivatiebrief is, hij kan zomaar verloren raken tussen alle andere mailtjes. Gelukkig zijn wij er achter gekomen wat het ideale moment is om je sollicitatiebrief te versturen!

laptop sollicitatiebrief fem fem

Timing is everything

Zomaar een sollicitatiebrief eruit knallen blijkt dus niet de bedoeling. Je moet hier, net als met de rest van de sollicitatieprocedure, strategisch over nadenken. Je wilt namelijk niet één van de zoveelste mailtjes zijn die makkelijk over het hoofd gezien wordt. De tactiek is daarom als volgt: zorg dat je mailtje zo veel mogelijk bovenaan de mailbox staat van de recruiter of HR-manager zijn of haar mail opent. Hoe je dat doet? Door te timen.

Vroege vogel

De oplossing is voor de hand liggend: om de eerste mail te zijn die je toekomstige werkgever ziet wanner hij of zij hun mailbox opent, moet je ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat je sollicitatie er uit sturen. Volgens een onderzoek van TalentWorks vergroot de kans op een sollicitatiegesprek met wel 13 procent wanneer je je sollicitatiebrief tussen 6 en 10 uur ’s ochtends verstuurd! Verstuur je mail dus wanneer je de kids uit bed haalt of de hond uitlaat. Mocht je geen kinderen of hond hebben en wel een ontzettend ochtendhumeur? ’s Avonds laat een mailtje sturen heeft hetzelfde effect! Of je maakt natuurlijk gebruik van de inplan-functie van je mailprogramma.

Oh ja, uit het onderzoek bleek ook de slechtste tijd om je brief te versturen. Om half 8 ’s avonds heb je namelijk maar 3 procent om uitgenodigd te worden. Oeiiii, dat wordt hem dus niet!

Datum

Behalve tijd speelt datum ook een grote rol. Als de vacature al een maand openstaat en jij nu pas je sollicitatiebrief verstuurt, is de kans op die droombaan voor jou een stuk minder. Wanneer er namelijk genoeg veelbelovende kandidaten zich hebben aangemeld, kijken recruiters vaak niet eens meer naar wat er nog meer is binnengekomen. Dus: twijfel niet te lang en stuur zo snel mogelijk je sollicitatiebrief op!

Lees ook: Dit is waarom we het liefst op maandag solliciteren