De dag goed beginnen met een
gezond ontbijt is eigenlijk het beste wat je kunt doen. Het geeft je letterlijk de brandstof die je lichaam nodig heeft om de dag door te komen. Maar wat voor ontbijtje kun je dan het beste maken voor jezelf? Wij geven je een goed recept voor een eiwitrijk en gezond ontbijt.
Waarom je genoeg eiwitten binnen moet krijgen
Eiwitten zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon en spelen een belangrijke rol in het functioneren van je lichaam. Ze zijn namelijk de bouwstenen van je spieren, organen, huid en zelfs enzymen en hormonen. Voldoende eiwitinname is daarom heel belangrijk voor spierherstel en opbouw, vooral nadat je goed gesport hebt. Daarnaast helpen eiwitten bij het behouden van een verzadigd gevoel, wat ervoor kan zorgen dat je op een gezond gewicht blijft en minder behoefte hebt aan snoepen of tussendoortjes eten. Ook ondersteunen ze je immuunsysteem en zorgen ze voor een stabiele bloedsuikerspiegel.
Wanneer je onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, kan dat leiden tot spierafbraak, vermoeidheid en een verminderde weerstand. Zeker voor mensen die vaak best wel actief
sporten, herstellen van een blessure of een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, is het belangrijk om genoeg eiwitten toe te voegen aan je dieet. Door dagelijks genoeg eiwitten uit verschillende bronnen te halen, ondersteun je niet alleen je spiermassa, maar ook je algehele gezondheid en energieniveau.
Recept voor eiwitrijk ontbijtje
Een goed begin is het halve werk zeggen ze altijd. Daarom is het belangrijk om meteen al tijdens je ontbijt genoeg eiwitten binnen te krijgen. Een omelet is daarvoor eigenlijk altijd wel een goede optie. Maar wist je dat je er nog iets veel lekkerders van kan maken? Met kleine aanpassingen maak je een heerlijk ontbijt mét ontzettend veel eiwitten. Precies wat je nodig hebt om de dag goed te beginnen. En de bonus bij dit recept: je krijgt tijdens dit ontbijt ook al in meteen groente binnen. Oók heel belangrijk voor de inname van vitamines.
Ingrediënten voor de champignon-prei omelet
- Een handje in plakjes gesneden champignons
- Een handje in stukjes gesneden prei
- 1 ei én 3 eiwitten
- Olie om in te bakken
- Zout en peper naar smaak
Zó maak je dit heerlijke simpele ontbijtje
Het fijne aan dit
ontbijtje is dat het snel klaar is en lekker simpel te bereiden is! Daar zeggen wij geen nee tegen.
- Je begint met het pakken van een koekenpan. Deze zet je op het vuur met een beetje olie. Zodra de olie goed verhit is, bak je de champignons en prei even kort aan. Na ongeveer twee minuten zet je de pan opzij en haal de groenten eruit.
- In een bak stop je de drie eiwitten én het hele ei. Deze mix je tot ze helemaal kapot zijn. Doe er naar smaak wat zout en peper bij als je dat zou willen.
- In dezelfde pan doe je nu je eimengsel en die bak je aan één kant voor ongeveer een minuutje. Zodra het ei begint te garen, voeg je de champignons en prei toe aan één kant.
- Dan is het tijd om je omelet te vouwen. Met een spatel vouw je voorzichtig de helft van de omelet om. Dan zet je de pan op minder heet vuur en dek je hem even af met een pan. Laat je omelet op laag vuur nog een minuut doorgaren.
- Haal je omelet uit de pan en serveer hem op een bord. Je kunt hem zo opeten of hem op een cracker of broodje doen. Verder kun je er bijvoorbeeld ook avocado bij eten, voor de gezonde vetten.