Orange peel theory

Fruit als graadmeter voor liefde? De Orange Peel Theory legt het uit

Love & Life17 mei , 11:00 doorFloor Velthuis
Stel je deze situatie even voor: je vraagt je partner om een sinaasappel voor je te pakken. Het liefst natuurlijk gepeld, gelijk klaar om te snacken. Het klinkt wellicht als een grap, maar op TikTok gaat de zogeheten 'Orange Peel Theory' viraal - en gebruikers trekken er harde conclusies over hun relatie uit. Maar is een stukje fruit eigenlijk wel een goede maatstaf voor liefde, of is dit weer zo'n internettrend die beter klinkt dan hij in de praktijk is?

Wat is de 'Orange Peel Theory' precies?

De 'Orange Peel Theory' is een simpele test: je vraagt je partner om een sinaasappel te brengen. Als ze hem ook nog voor je pellen, betekent dat volgens de trend dat ze écht om je geven. Het zit hem volgens de theorie echt in de kleine dingen. Geeft hij de sinaasappel ongepeld? Dan is dat een mega red flag. De trend sluit aan bij een bredere golf van relatietests op TikTok, zoals ketchup over het aanrecht gooien (en kijken of hij het voor je opruimt) of je partner ondervragen als een FBI-agent om te zien 'hoe goed ze je kennen'.
Maar volgens therapeut Julia Childs Heyl is dat problematisch. "Je partner in het openbaar voor de gek houden is nooit een goede manier om de gezondheid en verbinding in een relatie te bevorderen", zegt ze in gesprek tegen VeryWellMind. En dat snappen we maar al te goed.

Liefde in een schilletje

Hoewel de trend op het eerste gezicht grappig lijkt, raakt hij ook aan iets serieuzers: de vijf liefdestalen. De 'Orange Peel Theory' draait eigenlijk om acts of service - de behoefte dat iemand iets voor je doet om te laten zien dat ze om je geven. Julia Childs Heyl legt uit: "De 'Orange Peel Theory' komt neer op een poging om antwoord te krijgen op iemands liefdestaal."
Voor de één is een gepelde sinaasappel liefdevol, voor de ander is het totaal niet relevant. En dat is meteen het probleem met deze trend: het gaat ervan uit dat iedereen liefde op dezelfde manier toont. Terwijl het juist zo vaak misgaat op dat vlak.

Liefdestalen verschillen - en dat is oké

Geen paniek dus als jouw partner niet spontaan fruit voor je pelt. Het betekent niet dat ze minder om je geven, maar misschien dat ze jouw liefdestaal nog niet goed spreken. "Een deel van de kracht van liefdestalen is dat ze ons in staat stellen te zien hoe we elkaars behoeften misschien missen", aldus Heyl.
Haar tip om elkaars liefdestaal te leren kennen is om samen een lijstje te maken met gebaren of acties die voor jou betekenisvol zijn. Ruil die lijstjes uit, bespreek ze - en kijk hoe je elkaar beter kan geven wat jullie nodig hebben.

Dus… proberen of niet?

Het korte antwoord is: nee, je hoeft je relatie niet op het spel te zetten met een spelletje. Als je nieuwsgierig bent of gewoon een beetje lol wil hebben samen, prima. Maar maak er geen relatietest van met de camera erbij. "Wat je ziet is slechts een deel van het leven van mensen, niet het hele verhaal", zegt Heyl over de TikTok-relatievideo’s.

Wat als je wél worstelt met verbinding?

Heb je echt het gevoel dat jullie elkaar niet goed aanvoelen, dan is er gelukkig ook hulp. Heyl raadt het 'Gottman Card Decks' app aan. Dat is een wetenschappelijk onderbouwde tool waarmee je spelenderwijs beter leert communiceren. En als je écht verdieping zoekt, is relatietherapie ook geen stap terug, maar juist vooruit!

Liefde draait niet om fruit

De 'Orange Peel Theory' is leuk en zeker TikTok-waardig. Maar echte liefde meet je niet in schillen. Het gaat om moeite doen voor elkaar, elkaar begrijpen én de ruimte nemen om elkaars taal te leren spreken - met of zonder citrusfruit.