Steeds meer
vrouwen in Nederland krijgen de diagnose blaaskanker. Maar omdat de eerste symptomen vaak lijken op die van een blaasontsteking, wordt de juiste diagnose soms pas laat gesteld. En dát kan grote gevolgen hebben.
Blaaskanker in opmars
In 2024 kregen maar liefst 7156 Nederlanders te horen dat ze blaaskanker hebben. Hoewel mannen de ziekte nog altijd vaker krijgen dan vrouwen, stijgt het aantal vrouwelijke patiënten opvallend snel. Een zorgwekkende trend, want bij vrouwen wordt de
kanker vaak in een later stadium ontdekt. En hoe later de diagnose, hoe zwaarder de behandeling.
Een antibioticakuur, en hup weer naar huis
In gesprek met LINDA. legt internist-oncoloog Britt Suelmann uit waarom blaaskanker bij vrouwen vaak later wordt vastgesteld dan bij mannen. "Vrouwen worden sneller naar huis gestuurd met een antibioticakuur voor hun '
blaasontsteking'. Pas wanneer dit na een aantal keren geen verlichting van de klachten biedt worden ze doorgestuurd naar het ziekenhuis voor verder onderzoek." Tegen die tijd kan de ziekte al flink gevorderd zijn.
Een intensieve behandeling met impact
Blaaskanker is een agressieve ziekte, zeker wanneer de tumor de blaasspier binnendringt. De overlevingskans wordt dan aanzienlijk kleiner. "Het is dus van belang om blaaskanker tijdig vast te stellen."
Bij vrouwen komt vaker een lokaal-gevorderd stadium voor dan bij mannen, vertelt uroloog Richard Meijer. Dat heeft te maken met de anatomie: "Vrouwen hebben een dunnere blaaswand dan mannen, tumoren dringen daardoor sneller door tot voorbij de blaasspier.
Als dit gebeurd wordt de behandeling nog zwaarder dan hij al is. "Vaak moet de blaas worden verwijderd. Dat is niet alleen een heel ingrijpende behandeling, maar heeft ook veel invloed op de kwaliteit van leven."
Roken én vapen verhogen het risico
De specialisten maken zich zorgen over het toenemend aantal gevallen, mede door de vergrijzing. Maar ook roken én vapen zijn grote risicofactoren. "Roken wordt vaak geassocieerd met longkanker, terwijl de schadelijke stoffen in sigaretten enorm veel invloed hebben op de blaas. Wie rookt, plast een deel van de schadelijke stoffen ook weer uit, en deze irriteren de blaaswand constant. Je moet het eigenlijk zien als een langdurige en constante ontsteking die de cellen in de blaaswand kan beschadigen", zegt Meijer. Suelmann vult aan: "En die aangetaste cellen kunnen zich weer gaan delen."
Jonge mensen zijn niet uitgesloten
Ook onder jongvolwassenen komt blaaskanker steeds vaker voor. Waarom dit zo is, wordt nog onderzocht. Erfelijkheid speelt maar een kleine rol. Wat wel duidelijk is: blaaskanker heeft ook op jonge leeftijd een enorme impact. Speciaal voor deze groep is er de
AYA-polikliniek van UMC Utrecht, waar jongvolwassenen (AYA's) met kanker passende zorg en ondersteuning krijgen. Er is niet alleen voor deze leeftijdsgroep steun te vinden. Bij de Patiëntenvereniging
blaas- of nierkanker voor lotgenotencontact kan iedereen terecht.
Signalen die je niet moet negeren
Het belangrijkste alarmsignaal is bloed in je urine. "Laat dat altijd verder onderzoeken", benadrukt Suelmann. Ook aanhoudende blaasontstekingen, een branderig of pijnlijk gevoel tijdens het plassen, buikpijn of een constante drang om te plassen kunnen symptomen zijn.
Toch hoef je niet bij iedere klacht gelijk een grootschalig onderzoek te starten. "Houd je symptomen een tijdje in de gaten", zegt Suelmann. "Blijven ze aanhouden? Bezoek dan een dokter." Behalve bij bloed in je urine, dan is het noodzakelijk om direct een arts in te schakelen.
Blaasontsteking vs. blaaskanker
Vrouwen hebben over het algemeen sneller last van een blaasontsteking dan mannen - en de symptomen komen dus aardig overeen met die van blaaskanker. Wanneer is het aan te raden om de oorzaak van de klachten te achterhalen?
"Als de hoeveelheid ontstekingen of klachten afwijkend lijkt te zijn", vertelt Suelmann. "Heb jij nooit of niet vaak een blaasontsteking gehad, en heb je ineens vaker last van een infectie en ook zichtbaar bloed in de urine? Dan is het goed om dat verder te laten onderzoeken."