kinderen overgewicht onderzoek

Nieuw onderzoek: getal op de weegschaal van een kind weegt zwaarder dan je denkt

Body & Mind18 mei , 17:00 doorRomy Nouwen
Het getal op de weegschaal van een zesjarig kindje zegt meer over zijn of haar toekomst dan we ooit dachten. Nieuwe inzichten uit onderzoek laten zien dat overgewicht op jonge leeftijd geen tijdelijk probleem is. Het is juist een voorspeller van obesitas op volwassen leeftijd – en dat is geen goed nieuws.

Gewicht van een kind voorspeller van de toekomst

Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam volgden duizenden kinderen van hun peuterjaren tot aan hun 18e verjaardag en kwamen tot een opvallende, schokkende conclusie: de Body Mass Index (BMI) op zesjarige leeftijd blijkt de sterkste indicator voor overgewicht in de toekomst. Sterker nog: elke keer dat het BMI op vroege leefijd stijgt met één punt, verdubbelt de kans op obesitas op je 18e.
Dit geldt overigens voornamelijk voor kinderen die vanaf hun zesde boven een gezond BMI blijven steken. Er is namelijk ook goed nieuws: kinderen die op jonge leeftijd al wat zwaarder zijn, maar vóór hun zesde weer een gezond gewicht bereiken, lijken van deze verhoogde kans af te komen. Pas na die leeftijd wordt het namelijk moeilijker om het ‘voorprogramma’ van je gezondheid te veranderen.

De eerste vijf jaar cruciaal

Volgens Jasmin de Groot, onderzoeker aan het Erasmus MC, ligt de sleutel tot een gezonde toekomst dus in de allereerste jaren van een kind. “Als we écht willen bijdragen aan een gezondere generatie, moeten we veel eerder ingrijpen. De eerste vijf jaar zijn daarin doorslaggevend,” legt de Groot uit.
Dat betekent niet dat ouders meteen in paniek moeten raken als hun kind een extra koekje eet, maar een beetje bewustwording mag er best wel zijn. De gezondheid van een kind in de eerste jaren hebben namelijk best wel veel invloed. Het helpt als je gewoontes – zoals wat je eet, hoe veel je beweegt en hoe het lichaam daarmee omgaat – al op jonge leeftijd aanleert, zodat ze vroeg verankeren in het systeem...

Probleem reikt verder dan Nederlandse grenzen

Het probleem stopt niet bij de Nederlandse grens. Uit aanvullend onderzoek van de University of Bristol blijkt dat het aantal tieners met overgewicht in Engeland in de afgelopen vijftien jaar met 50% is gestegen. Dat is een zorgwekkende toename die te wijten is aan overmatige schermtijd, bewerkte voeding, slaapgebrek en mentale druk.
Er zijn minder sportmogelijkheden, sociale ongelijks en een overvloed aan ongezonde keuzes. En dat is over de hele wereld hetzelfde. Het maakt dat het voor jongeren bijna onmogelijk is om een gezonde levensstijl goed vol te houden. Ook in andere landen is te zien dat veel jongeren steeds eerder overgewicht krijgen.

Tijd voor bewustwording

Het leven is natuurlijk een feestje, en je moet er op alle vlakken van kunnen genieten. Dat geldt ook echt voor eten. Je mag heus wel genieten van wat lekkers op zijn tijd. Toch is het tijd voor bewustwording. We mogen kinderen leren dat ze mogen genieten van lekker eten, maar ook dat balans echt belangrijk is. En natuurlijk ook dat gezond eten heel lekker kan zijn én dat je ook plezier kunt halen uit sporten en bewegen.