fem fem 70

Slik je deze medicatie? Dan mag je absoluut geen alcohol erbij drinken

Body & Mind18 nov 2023, 13:50 doorAurora Ferrari
We weten inmiddels allemaal wel dat alcohol en medicatie niet de beste combinatie vormt. Zo kunnen zelfs sommige kruidensupplementen die vrij in de winkels verkrijgbaar zijn al een wisselwerking hebben met alcohol. Huh, echt? Tja, lang niet iedereen heeft hier de juiste kennis over. Maar geen paniek, wij vertellen je precies bij welke medicatie je absoluut geen alcohol mag drinken.
fem fem 70
Bron: Pexels

Alcohol drinken bij het gebruik van medicatie

Een alcoholische versnapering: wie lust dat nu niet? Heerlijk wanneer het weekend is en je weet dat je een glaasje wijn kan hebben. Maarre, niet wanneer de dokter je van de week nog medicatie heeft voorgeschreven. Tja, drink je het dan gewoon of luister je naar de dokter? Het is belangrijk dat je bij élke medicatie controleert of je daarbij alcohol mag drinken. Zet je gezondheid dus zeker op één!
Het drinken van alcohol in combinatie met medicijnen kan namelijk hoofdpijn , misselijkheid en slaperigheid veroorzaken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot hartproblemen, inwendige bloedingen en kun je moeite krijgen met ademhalen. Precies wat je niet wil.
Daarnaast heeft alcohol ook invloed op de manier waarop je lichaam de medicatie opneemt. Zo kan je lichaam in sommige gevallen de medicatie sneller opnemen, waardoor deze minder effectief wordt. Maar precies het tegenovergestelde, gebeurt ook vaak zat. Namelijk dat de medicatie vertraagd, waardoor deze giftiger wordt. Maar bij welke medicatie en kruidensupplementen geldt dit precies?

Bij deze medicatie mag je geen alcohol drinken

Mocht je nu kiezen om toch te drinken, terwijl je huisarts én de apotheker duidelijk hebben aangegeven dat je bij deze voorgeschreven medicatie niet mag drinken, denk dan toch even goed na. Het gevaar is groot.
We hebben op een rijtje gezet bij welke medicatie je geen alcohol mag drinken, maar daarbij vertellen we je ook wat er kan gebeuren als je het wel doet. Enne, velen klinken niet al te best.

1. Antibiotica

Eén van de meest bekende medicatie die je niet mag combineren met alcohol, is antibiotica. Zo kan de werking van antibiotica in één keer verminderen, waardoor het minder effectief wordt in het bestrijden van infecties. Daarbij krijg je door alcohol snel last van een verstoorde slaap en uitdroging.

2. Prednison

Een andere medicatie die algemeen bekend is en dus niet mag combineren met alcohol, is corticosteroïden , denk hierbij aan prednison. Dit kan de bijwerkingen van de medicatie alleen maar verhogen. De meest voorkomende bijwerkingen van Prednison zijn brandend maagzuur, hoofdpijn, gewichtstoename en stemmingswisselingen. Mocht je hier al last van hebben, dan zal het alleen maar erger worden bij het drinken van alcohol.
Op lange termijn kan deze gevaarlijke combinatie het risico verhogen op osteoporose. Het kan namelijk de gezondheid van je botten in gevaar brengen. Ook veroorzaakt langdurig alcoholgebruik zoals de meeste wel weten schade aan je lever, in combinatie met prednison worden deze effecten op je lever alleen maar erger en kan het zelfs je dood worden.

3. Antidepressiva

Ook bij antidepressiva , wordt het alcoholgebruik sterk afgeraden. Je kunt anders extra slaperig, suf en duizelig worden. Daarbij kan alcohol het effect van de antidepressiva verminderen, waardoor de behandeling minder effectief wordt – zoals bij antibiotica. Uiteindelijk kan dit leiden tot meer depressieve gedachtes omdat deze, ook nog door alcohol versterkt worden.

4. Pijnstillers

Waarschijnlijk wist je dit niet, maar ook de combinatie van pijnstillers met alcohol kan grote gevolgen hebben. Het kan namelijk leiden tot maag- en darmbloedingen, een verhoogd risico op maagzweren en leverbeschadiging. Geen paracetamol meer dus als je hoofdpijn begint te krijgen tijdens het zuipen. En ook niet je menstruatiepijn verlichten met een ibuprofen terwijl je wat drankjes aan het drinken bent op het terras. Wees bewust!

5. Slaapmiddelen

Kom je moeilijk in slaap en neem je daarom slaapmiddelen? Helemaal niet erg, maar het drinken van alcohol is dan een no go. Alcohol versterkt namelijk het kalmerende effect van slaapmiddelen zoals benzodiazepines, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs het verliezen van je bewustzijn.Het combineren van kalmerende middelen of slaappillen met alcohol kan de effecten ervan verdrievoudigen. Niet doen dus!

6. Bloeddrukmedicatie

De meesten weten dit wel, maar alcohol verandert het effect van bloeddrukmedicatie. Het kan ervoor zorgen dat je bloeddruk te laag wordt, wat duizeligheid en flauwvallen als gevolg heeft. Daarnaast kan het zelfs leiden tot hartritmestoornissen en hartkloppingen. Oei!