We snappen het: de confrontatie aangaan is niet makkelijk. Je wilt tenslotte overkomen als relaxed, down-to-earth en vooral dramaloos. Helaas zitten de belangen en meningen van anderen niet altijd op één lijn met die van jou. Hoe moeilijk ook, het is het beste om toch open te zijn over wat je dwars zit. Een confrontatie negeren kan de situatie namelijk verergeren of ten koste van jezelf gaan. Met deze tips vermijd je binnenkort geen enkel conflict meer!

new girl cece fem fem
@newgirl | netflix

Vergeet jezelf niet

Misschien zit het in je natuur om iedereen te pleasen. Wat anderen van je vinden lijkt het enige wat telt en om zo leuk mogelijk over te komen moet je overal maar mee instemmen. Hell no! Wat jij zelf vind telt natuurlijk even zwaar namelijk. Leg die stem in je hoofd die je vertelt dat je vervelend bent of zeurt daarom snel het zwijgen op.

Neem de tijd

De tijd nemen is niet alleen belangrijk om goed na te denken, het geeft je ook de ruimte om je emoties te laten zakken. Voorkom dat je ontploft midden in het gesprek en denk eerst na over wat je dwarszit en waarom. Het helpt ook om de situatie eerst met buitenstaanders te bespreken.

NIVEA

Niet Invullen Voor Een Ander. Het is natuurlijk logisch dat je alle doemscenario’s langsgaat in je hoofd. Toch hoeft de confrontatie helemaal niet zo heftig uit te pakken als je denkt. Onthoud daarom de term NIVEA voor je het gesprek aangaat.

Right time, right place

Als je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt aankaarten, is het goed om te bedenken wanneer je deze confrontatie aan wilt gaan. Drop de bom niet midden in een ander gesprek, maar wacht een goed moment af. Zorg voor privacy en zo min mogelijk afleidingen (telefoon op stil!). Dit laat degene met wie je een conflict hebt gelijk zien dat je serieus bent. Oh, en conflicten via WhatsApp bespreken is sowieso een no-go!

werkvloer-femfem
@pinterest

Niet omheen draaien

Als je vervolgens de moed hebt verzameld om het gesprek aan te gaan, is het aan jou om niet te veel om het onderwerp heen te draaien. Benoem het gedrag dat je niet aanstaat en vervolgens het effect van dat gedrag op jou. Je partner, vriend of collega zal deze concrete aanpak alleen maar waarderen.

Ik vind…

Praat altijd vanuit jezelf als je de confrontatie aangaat. Zo voelt degene met wie je in een conflict zit zich niet gelijk aangevallen. ‘Ik vind dat je meer initiatief mag nemen’ klinkt een stuk beter dan ‘jij doet nooit wat uit jezelf’. Het is verder ook moeilijker voor de ander om iets wat jij vindt tegen te spreken.

Lees ook: Moeite je kwetsbaar op te stellen? Met deze tips lukt het je